Вести

Михајловић: Србија међу првима ван ЕУ увела индекс родне равноправности

Стање родне равноправности у Србији не разликује се много од стања у европским и светским државама, оценила је потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић и истакла да је Србија била прва држава, која није чланица Европске уније, а увела је индекс родне равноправности.

Михајловић је указала да је Србија у претходном периоду увела одређене институте и да је спровела одређене дијалоге између различитих институција, као и невладиног сектора, који су, како је истакла, за резултат дало Стратегију родне равноправности са Акционим планом, и одређене законе.

''Србија је до скоро била прва држава, која није чланица ЕУ, која је увела индекс родне равноправности, који је итекако помогао да видимо не само где смо, већ и шта треба да радимо и какве одлуке да доносимо много брже и ефикасније и уз много више разговора'', рекла је Михајловић на првом мултисекторском догађају посвећеном питањима родне равноправности, под називом "Стање равноправности у Републици Србији", који је покренуло Министарство за друштвени дијалог и људска и мањинска права.

Михајловић је подсетила да је Србија једна од ретких земаља у свету која је увела родно буџетирање Законом о буџетском систему, и истовремено нагласила да су стратешка документа и закони основа да се унапреди стање родне равноправности.

''Кровна Стратегија родне равноправности, која ће у наредном периоду да се изроди оваквом врстом дијалога, јесте значајна за нас, као и Закон о родној равноправности", рекла је Михајловић.

Како је навела, тај закон је био припремљен 2016. године, али није усвојен јер је, рекла је Михајловић, о том документу било много неслагања унутар владе.

''Зато данашњи дијалог видим не само као простор, већ као могућност и алат да дођемо што брже до одређених докумената која су кључна за успостављање једнаких услова за мушкарце и жене'', нагласила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг