Вести

Михајловић: Србија неће бити увозник струје

"Главно питање о којем би требало да размишљамо јесте шта хоћемо у енергетици у наредних 20, 30 и 40 година и мој задатак као ресорне министарке је да радим за то како ће Србија изгледати 2050. године. За државу и грађане је најважније да смо енергетски безбедни, да имамо довољно енергије и да она буде произведена на одржив начин. Нико неће затварати термоелектране нити ће радници остати без посла", поручила је потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић.

Михајловић је истакла да држава мора до 2050. године половину енергетског микса имати из зелене енергије и да је важно градити нове капацитете за производњу енергије из других извора.

"Србија неће увозити струју, јер ћемо имати подигнуте капацитете термоелектрана кроз ревитализације, нови блок Костолац Б3 и крећемо да градимо нове капацитете из других извора. Зашто не бисмо градили ветроелектране, хидроелектране и соларне електране када имамо огорман потенцијал? Зашто да плаћамо таксе на угљеник на које би ишли сви наши приходи? А ако кажемо да нема одобрења да се гради нова термоелектрана, то значи да смо сели и погледали сву документацију из претходног периода, сагледали време и годину у којој живимо, свесни да бисмо градњом нове ТЕ оптеретили и буџет државе и грађане. Никаквих одлука за изградњу ТЕ "Колубара Б" није било. Није то тема која доминира у енергетици, најважније је да ЕПС ради и да буде ефикасно предузеће, да се актуелни пројекти изграде што пре - као што су "Костолац Б" или ветропарк који се гради од 2016. године", рекла је Михајловић.

Упитана да прокоментарише најаве гашења ТЕ "Морава" и ТЕ "Колубара А", Михајловић је подсетила да се тај план налази у Стратегији развоја енергетике из 2012. године, да оне ни сада не производе електричну енергију и да су на хладној резерви.

"Све остало су покушаји манипулације у којима је најмање бриге о радницима. Моје је да водим рачуна о енергетској безбедности Србије и да спроводим политику Владе", закључила је Михајловић.

 

Важна седница Председништва Српске напредне странке, разговараћемо о свему што је битно за странку

Михајловић је рекла да је седница Председништва Српске напредне странке као и Главног одбора Српске напредне странке у суботу прилика да се разговара о свему што је важно за странку, од рада одбора, до ситуације у земљи и раду сваког у Српској напредној странци.

“Није Српска напредна странка Небојша Стефановић, Српска напредна странка је странка која има стотине хиљада чланова, то су људи који се боре да се политика Српске напредне странке види и чује и да помогнемо где год можемо. Било је наравно и проблема, и то је нешто чиме ћемо као странка да се бавимо и са чиме ћемо се изборити. Свако од нас је одговоран за оно што ради, и немам ништа против да се разговара о томе како је свако од нас радио, и у Влади и у странци”, рекла је Михајловић.

Говорећи о случају прислушкивања председника Србије у време кад је министар полиције био Небојша Стефановић, Михајловић је рекла да ју је то јако разочарало и да неке границе кад се пређу, то више није питање странке, већ је потребно да се добије институционални одговор.

Упитана о уједињењу СПАС-а са Српском напредном странком Михајловић је рекла да су у Српску напредну странку добродошли сви људи са енергијом и да, шта год ко говорио, Александар Шапић је као председник општине направио резултат на Новом Београду.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ К1