Вести

Михајловић: Шта се крије иза седам захтева демонстраната

Потпредседница Владе Србије и чланица Председништва СНС, проф. др Зорана Михајловић у ауторском тексту за сутрашњу "Политику" наводи да се иза седам захтева демонстраната за сменама председнице Скупштине, у РИК-у и РЕМ-у заправо крије нешто друго.

“Добро је што смо коначно добили седам захтева демонстраната како бисмо заправо знали шта желе и о којима Влада треба да се изјасни. Када и највећи лаик кад погледа ове захтева лако може да види да они немају никакве везе са Владом Србије”, написала је Михајловић.

Она је, по сваком захтеву понасоб, навела у чијој се надлежности налази.

“Тражи се смена уредника и челника РТС-а: То је надлежност Управног одбора РТС који их је и изабрао. Даље, тражи се смена људи из РЕМ-а: Њих је изабрала је Скупштина Србије и она може и да их смени, а не Влада. Тражи се смена председнице парламента Маје Гојковић: и њу је изабрао Парламент, а не Влада. Тражи се поништавање доктората Небојше Стефановића и Синише Малог: То је у надлежности факултета, а не Владе. Тражи се смена чланова РИК-а: И њих је изабрала Скупштина, а не Влада. Тражи се једноставније гласање у дијаспори и уређење бирачког списка: То је надлежност РИК-а”, наводи потпредсеница Владе.

Михајловић додаје да обични људи на протестима не знају шта је чија надлежност, али је тешко поверовати да су аутори захтева толике незналице и не знају да Влада Србије нема везе са захтевима. Михајловић истиче и да постоје три разлога што су захтеви овако формиулисани.

“Изгледа да је Скупштина центар њихових захтева. Али, да ли је можда Парламент мета? Да ли неко жели следеће недеље када почне рад Скупштине да поведе људе да уђу у Парламент јер се тамо налазе одговори на захтеве? Жели ли неко оно што смо имали 5. октобра, у чему сам и сама учествовала? Само, Србија данас није она Србија из октобра 2000. године, а Александар Вучић није Слободан Милошевић. СНС нису СПС и ЈУЛ. Ова Влада неће да изводи војску и полицију на грађане, нити ће да туче своје грађане као што су радиле неке бивше Владе. Ова Влада и нови председник Републике изабрани су на демократским изборима. Влада поштује демократско право мањине да без насиља искаже протест, али Влада мора да поштује и демократско право већине која је за председника Србије изабрала Вучића” наводи Михајловић.

Према њеним речима, други разлог је “куповина времена за демонстрације”, јер и аутори захтева знају да би за њихово испуњење биле потребне недеље, па и месеци.

“И трећи разлог је да иза свих ових захтева стоји кључни захтев: Смена политичке елите на челу са Александром Вучићем. Односно, да се оспори изборна воља грађана који су огромном већином изабрали Вучића. Извините, али Србија је демократска земља у којој се власт мења само на изборима, а не на улици”, наводи Михајловић.

Потпредседница Владе каже и да је јасно зашто “Саша Јанковић са 40 одсто мање гласова од Вучића и Вук Јеремић са 50 одсто мање гласова од Вучића нису честитали победнику”.

“Сетите се да је Слободан Милошевић 2000. године честитао победу Војиславу Коштуници, да је Томислав Николић увек честитао Борису Тадићу, као што је Тадић 2012. године још у изборној ноћи честитао победу Николићу, иако је разлика била само 70.111 гласова! Јанковић и Јеремић неће да признају пораз, јер онда не би било разлога за протесте који су припремани више од месец дана пре избора”, каже Михајловић.

Она на крају истиче две ствари које су сигурне.

“Прва је да ће Србија остати политички стабилна. Мирни протести не могу да угрозе стабилност и Србија ће чувати стабилност региона. И друга, Вучић је убедљив победник председничких избора и то је воља већине која се мора поштовати. Демократски, зар не?!”, закључује Зорана Михајловић.