Вести

Михајловић: Стабилност енергетског система најважнија за даљи привредни и економски развој

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са Младеном Бојанићем, министром за капиталне инвестиције Црне Горе, и са њим разговарала о сарадњи две државе у рударском и енергетском сектору. 

Михајловић је овим поводом изјавила да је поносна на постојеће пројекте са Црном Гором, те да се данас разговарало и о новим потенцијалним пројектима.

"Разговарали смо о економској регионалној сарадња, јер нема економске стабилности нити привредног развоја без стабилности електроенергетског система. Данас је било речи и о нашој сарадњи у високонапонској мрежи, изградњи Трансбалканског коридора, који смо ми започели. Разговарали смо и о новим капацитетима, дакле о изградњи хидроелектране за коју се тренутно ради пројектно-техничка документација, али и о томе на који начин можемо да имамо још бољу сарадњу у обновљивим изворима енергије, о отварању поглавља и реформисању предузећа. Данас смо договорили да формирамо оперативне тимове који ће нашу сарадњу преточити у реализацију, од чега ће грађани обе државе имати користи. Понављам, стабилност енергетског система је број један за даљи развој", рекла је Михајловић. 

Министри су након тет-а-тет састанка одржали састанак делегација Министарства рударства и енергетике Србије и Министарства за капиталне инвестиције Црне Горе и по завршетку састанка потписали Меморандум о разумевању и сарадњи у области енергетике и рударства између два министарства.

 

 

Новим законом о обновљивим изворима енергије забрањујемо изградњу хидроелектрана у заштићеним подручјима

Михајловић је изјавила да ће новим законом о обновљивим изворима енергије бити забрањена изградња свих хидроелектрана у заштићеним подручјима. 

"Новим законом биће забрањена изградња како обичних мини хидроелектрана, тако и деривационих мини хидроелекетрана и свих других великих хидроелектрана. Зашто то радимо? Зато што је у претходном периоду изградња мини хидроелектрана чињена несавесно. Због несавесне изградње дошли смо у ситуацију да њихову изградњу забранимо, иако су мини хидроелектране добар извор енергије. Али, то што се дешавало било је несавесно, од локалних самоуправа које су доносиле планске акте а да нису водиле рачуна о локацијама нити променама у тим водотоковима, затим преко несавесних инвеститора који су градили и ван добијене грађевинске дозволе, или Завода за заштиту животне средине, који је давао па поништавао одлуке. Све је то с правом довело до проблема у локалним самоуправама, где су грађани реаговали”, рекла је Михајловић.

Михајловић је подсетила и да смо упркос тим проблемима у претходном периоду имали ћутњу тадашњих ресорних министарстава заштите животне средине и рударства и енергетике, те да је Србија једна од три земље која је забранила изградњу мини хидроелектрана, уз Босну и Херцеговину и Црну Гору.

 

 

Извор: Танјуг