Вести

Михајловић: Сутра почетак радова на ауто-путу Београд-Сарајево

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да су заједнички инфраструктурни пројекти Србије и Турске значајни због регионалног повезивања, али и због новог знања и нових технологија које на овај начин долазе у Србију.

„Веома је важно што почиње да се реализује пројекат који су иницирали председници Србије и Турске, изградња прстен ауто-пута Београд-Сарајево. Припремни радови на првој деоници овог ауто-пута, од Сремске Раче до Кузмина, завршени су, и сутра је почетак главних радова, пре свега на мосту преко Саве. Такође је важно што ћемо на овој деоници имати и заједнички гранични прелаз између Србије и Босне и Херцеговине”, рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да се очекује да радови на овој деоници трају око две и по године, док се за другу деоницу, од Пожеге до Котромана, ради пројектно-техничка документација за коју се очекује да буде завршена идуће године. “Почетак радова на тој деоници може да се очекује у 2021. години. Такође, иста турска компанија која гради две деонице ауто-пута Београд-Сарајево, радиће и реконструкцију пута Нови Пазар - Тутин, а ради и на изградњи станова у Врању и Нишу”, рекла је Михајловићева.

Михајловић је додала да су људи у Србији навикли да турске компаније отварају нове производне погоне и фабрике, пре свега уз Коридор 10, али да је важно што су све више присутне и у области инфраструктуре. “Једна од најбољих турских компанија, “Енка”, радиће заједно с америчким “Бехтелом” на изградњи Моравског коридора, што је пројекат од којег очекујемо да донесе потпуно нове технологије у области инфраструктуре у Србији”, рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС