Вести

Михајловић: Топлана у Прибоју прва која ће радити на биомасу

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, обишла је радове на изградњи нове топлане на биомасу у Прибоју, која ће бити прва топлана у Србији која ће радити на биомасу.

"То је важно не само због енергетске ефикасности и квалитета енергије коју ће користити грађанке и грађани Прибоја, то је важно и због заштите животне средине, јер се смањује емисије штетних гасова за најмање 70 одсто. Ако постоји нешто што је важно и за Прибој и за целу Србију, то је да водимо рачуна да имамо одрживу енергетику и да водимо рачуна о заштити животне средине", рекла је Михајловић после обиласка нове топлане у изградњи.

Михајловић је захвалила Немачкој и немачкој развојној банци "KFW", са којом су реализовани заједнички пројекти вредни стотине милион евра, као и Швајцарској и швајцарској развној агенцији, која је такође учествовала у финансирању пројекта у Прибоју.

Михајловић је рекла да око 10 одсто топлана у Србији користи мазут, око 10 одсто угаљ, а око 80 одсто гас.

"У наредном периоду посетићемо и друге градове који користе лошије енергенте да покушамо да разговарамо са њима да се пребаце на друге изворе енергије. То је важно ако желимо да имамо зелену Србију која ће користити добра и квалитетна горива, а грађани самим тим добре и квалитетне изворе топлотне енергије", навела је Михајловић.

Михајловић је током посете Прибоју посетила и штанд удружења "Сачувајмо село", које је том приликом представило своје производе.

Координационо тело за родну равноправност подржало је пројекат овог удружења "Заједно ка већој економској сигурности сеоских жена југозападне Србије" са четири милиона динара, кроз ИПА програм кроз који су подржани пројекти економског оснаживања жена.

 

 

Прибој је општина која се развија

Михајловић је рекла да је сигурно и квалитетно снабдевање електричном енергијом предуслов за квалитет живота грађана у Прибоју, као и за његов бржи развој.

"Прибој је озбиљна општина у којој се осећају енергија, рад, труд, која се заиста развија, а за развој је поред добре путне инфраструктуре неопходна и енергетска инфраструктура. За грађане је најважније да имају сигурност снабдевања електричном енергијом, да нема прекида и испада у снабдевању због којих остају без струје по неколико сати. То је задатак за електродистрибутивни систем, да се ти проблеми реше и кроз изградњу нове трафо-станице, као и кроз додатна улагања у дистрибутивни систем", рекла је Михајловић после састанка са руководством општине Прибој и начелником Златиборског округа.

Михајловић је додала да се на састанку разговарало и о гасификацији, о гасоводу који од Златибора треба да стигне и до Прибоја.

"Радићемо са "Србијагасом" на томе да у овој години све буде припремљено како би наредне године могли да почну радови, јер је то важно како би овај део Србије био још развијенији", навела је Михајловић.

Михајловић је додала да ће првог октобра бити завршена нова топлана у Прибоју, прва на биомасу, а да постоји заинтересованост у овој општини и за коришћење соларне енергије.

"Ми ћемо наставити и наредних месеци да обилазимо општине и промовишемо Закон о коришћењу ОИЕ и Закон о енергетској ефикасности, јер ће грађани кроз ове законе имати прилику и да замене стару столарију и да сами производе зелену енергију, и да њихови рачуни буду одрживији и нижи него данас", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да у јуну треба да почне са радом Управа за енергетску ефикасност, која ће омогућити да грађани уз подршку државе замене прозоре, врата, побољшају изолацију. У овој години новац за те намене биће обезбеђен из буџета, а за наредну очекујемо и значајнију подршку међународних финансијских институција и да очекујемо да улагања у енергетску ефикасност наредне године износе око 150 милиона евра.

 

 

Извор: Танјуг