Вести

Михајловић: У 2018. завршавамо ауто-пут Крагујевац-Баточина

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас радове на деоници ауто-пута код Крагујевца и најавила да ће цео ауто-пут Крагујевац–Баточина, дуг око 24 километра, бити завршен у грађевинској сезони 2018, а највероватније до половине наредне године.

Потпредседница Михајловић је, одговарајући на питања новинара код кружног тока у месту Жировница, рекла да ће од укупно 24 километра до краја јуна ове године бити завршена деоница Жировница-Крагујевац, што је укупно око 18,5 километара. Затим преостаје да се изгради још око пет километара кроз Баточину, за шта се поново раде пројекти.

„Очекујем да ће пројекат бити завршен у септембру ове године, а да ће затим уследити и расписивање јавног позива за избор извођача“, рекла је она.

Михајловић је нагласила да је овај ауто-пут веома важан за Крагујевац, јер спаја тај град с Коридором 10, али и за цео тај део Србије.

„Овај ауто-пут је почео да се гради још 2009. године и страшно је што већ одавно није изграђен“, рекла је Михајловић, подсетивши да је у јуну 2016. пуштена у саобраћај једна деоница од око шест километара.

На деоници Жировница-Крагујевац главни извођач је компанија ПЗП Крагујевац, која се, како је приметила, труди да све заврши у року.

„Ми смо свакако ту да помогнемо кад треба и да ствари крену. Очекујем да ће цео ауто-пут од Крагујевца до Баточине бити готов током грађевинске сезоне наредне године. Да ли у јуну или јулу, али то све мора да буде готово наредне сезоне“, нагласила је Михајловић.

 

Уводимо три зоне заштите на Златибору

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др  Зорана Михајловић, поручила је данас да ће уредбом о заштити Златибора која ће се ускоро наћи на седници Владе бити уведене три зоне на тој планини.

„У првој зони ће важити највиши степен заштите природе, где неће бити дозвољена било каква градња, у другој ће моћи да се гради, али једино по јасно прописаним условима, а у трећој зони ће градња бити слободна, али планска“, објаснила је Михајловић, одговарајући на питање новинара да коментарише градњу на Златибору.

За све три зоне, истиче потпредседница Владе, биће одговорно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, које ће издавати грађевинске дозволе.

“Очекујем да уредба буде донета у мандату ове Владе, а у доношење тог документа биће укључене и држава и локалне самоуправе”, рекла је Михајловић након обиласка радова на ауто-путу Крагујевац-Баточина.

Потпредседница Михајловић је поручила да је циљ да се сачува Златибор, као што се чувају и планине Тара, Увац...

“Нико нема разлога да се тога плаши. Знам да је шериф Стаматовић добио торту са каубојским шеширом. Он можда себе доживљава као каубоја, али Србија није Дивљи запад. Ни Златибор није Дивљи запад. Овде закон важи за све, па и за Стаматовића”, закључила је она.