Вести

Михајловић: Учинили смо све како би се у Србији градило

Вредност земљишта које подлеже конверзији је милијарду евра, каже министарка Зорана Михајловић за РТС и истиче да је питање конверзије данас економско, а не политичко питање.

Пред посланицима ће се у јулу наћи закон о конверзији, а министарка грађевинарства Зорана Михајловић истиче да је питање конверзије враћено са политичког, на поље економије.

Сви претходни закони онемогућили су инвеститорима да граде, рекла је министарка Михајловић гостујући у Дневнику РТС-а истичући да је учињено све како би се у Србији поново градило.

Михајловићева је рекла да у Србији има 660.000 хектара грађевиснког земљишта, од тога 5.500 хектара или мање од један одсто подлеже закону о конверзији.

"Раније су инвеститори имали могућност само да користе то земљиште и зато нису ни желели даље да граде на том земљишту, а новим законом, којим смо гледали да задовољимо и интерес државе и инвеститора, створили смо могућност да инвеститори могу да право коришћења пребаце у право својине, или док не стекну право својине, да имају право закупа тог земљишта на 99 година по тржишној цени", рекла је министарка.

Михајловићева је рекла и да постоји и оно земљиште за које је могуће умањење накнаде - обично су то неки објекти у сиромашним општинама или ако су на грађевиснком земљишту изградили грађевинске објекте, онда неће никако плаћати накнаду.

Навела је да је укупна вредност земљишта које подлеже закону о конверзији око милијарду евра и најавила да се очекује да ће приход од накнаде од по 500 милиона евра отићи у Фонд за реституцију и у буџет Републике и Покрајине Војводине.

Коментаришући оцене Фискалног савета да Влада недовољно брзо троши новац за капиталне пројекте, Михајловићeва је истакла да капитални пројекти нису само у сектору тог министарства, већ да је 50 милијарди динара за капиталне пројекте распоређено по свим министарствима.

Најавила је да то министарство за капиталне пројекте троши бржом динамиком од предвиђене и да ће у Србији бити изграђено 186 километара ауто-пута, за које ће почети и наплата путарина, а почиње и рехабилитација 150 километара путева.

Михајловићева је најавила да ће за 10 дана бити усвојена уредба о коришћењу пепела у изградњи ауто-путева, истакавши да то раде све земље и да тако може да се у изградњи путева уштеди око 30 одсто.

Уредба је спремна и када буде усвојена, од тог тренутка практично може пепео да се користи у изградњи путева, додала је Михајловић.

Навела је да ЕПС у термоелектранама производи тај пепео и да га тренутно на депонијама има око 200 милиона тона.

Говорећи о седници Владе, министарка је рекла да ће се разговарати о резолуцији о Сребреници и о подизању заштитне ограде у Мађарској због избегличке кризе.

Михајловићева наглашава да је Србија у претходних годину дана показала да жели да буде и да јесте фактор стабилности у региону, о чему сведоче посете премијера Александра Вучића БиХ и Албанији.

Каже да решење хуманитарне кризе није у зидовима. "Србија је транзитна земља, подизање зидова је питање ЕУ и о томе мора да се разгвоара", каже Михајловићева и истиче да то није питање односа према Србији.