Вести

Михајловић: Важан корак за нормализацију односа и повезивање

Потписивање изјава о намерама за успостављање железничког коридора Београд - Приштина и завршетак изградње ауто-пута веома је важан корак ка нормализацији односа, економском повезивању и стварању бољих услова живота за грађане који живе на терирорији KиМ, изјавила је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић.

"Ово је веома важан дан и битан корак ка нормализацији односа Београда и Приштине, и свега оног што можемо да учинимо да би се наши грађани који живе на територији Kосова и Метохије осећали сигурно и безбедно", рекла је Михајловић.

Потписивање изјава о намерама за изградњу аутопута и железничке мреже важно је, како наводи, за боље економско повезивање, а допринеће и бољим условима живота, вишем животном стандарду, новим пословима и привредном расту.

Говорећи о динамици радова, Mихајловић је рекла да се наша страна већ доста припремила за изградњу аутопута и да се очекује да прва деоница између Ниша и Плочника почне да се гради у трећем кварталу ове године.

"Већ неколико година ради се на припреми документације за изградњу аутопута између Ниша и Приштине од 33 километра и тај посао почећемо да радимо ове године", рекла је Михајловић.

Што се тиче реконструкције, уређења и рехабилитације железничке пруге, Михајловић је рекла да ће се већ ове године радити на свему ономе шсто је битно за документацију, као и проналажење финансијских средстава.

Следеће године може се очекивати конкретан рад на прузи ка Приштини, рекла је она и истакла да ће од тога велику корист имати грађани на KиМ.

У Минхену је раније данас потписана изјава о намери за завршетак изградње аутопута од Београда до Приштине, као и изјава о намерама за успостављање железничког коридора Београд - Приштина, у присуству председника Србије Александра Вучића, специјалног изасланика председника САД Ричарда Гренела и председника косовских привремених институција Хашима Тачија.

 

 

 

Извор: Танјуг