Вести

Михајловић: Верујем у државу, нико не сме бити поштеђен

“Верујем у државу и у све што се ради да се спрега каква постоји између криминалаца, али и људи у државним институцијама, реши. Ово није само питање криминала ни Беливука, већ напад на председника и државу коју он представља. Наша држава је јака и одговорна, може са тим да се избори и нико не сме да буде поштеђен у борби против организованог криминала. То је важно због свих нас, због Србије и њене будућности“, изјавила је потпредседница Владе, проф. др Зорана Михајловић.

Михајловић је истакла да је ово људски и емотивно поражавајуће, јер је не тако давно у Србији убијен премијер, али да верује у снагу државе која се развија и иде напред и која је пример у свету и у овој кризи.

„Страшно је сазнање да вас и вашу породицу организована група прати и прислушкује, да вам прете и организују убиство. Александар Вучић није само председник Српске напредне странке, он је председник државе која је јака и иде напред, а постоје они који би да нас врате уназад. Верујем да нико неће бити поштеђен, јер ако се то сада не уради, увек ћемо имати хоботнице које ће покушавати да дестабилизују земљу“, рекла је Михајловић.

 

Заштита животне средине наш генерацијски задатак

Михајловић је рекла да је заштита животне средине наш генерацијски задатак и одговорност свих нас.

„Питање квалитета ваздуха и заштите животне средине захтева заједнички рад свих нас. И не ради се о томе да ли хоћемо да радимо на томе или не, то је питање здравља грађана наше земље. С друге стране, уколико се тиме не позабавимо, бићемо еколошки прегажени и у обавези да плаћамо разне таксе и бацамо милијарде. Потребан нам је свеобухватан план, са министарком Иреном Вујовић припремамо акциони план за климу и енергетику. Важно је да укључимо и локалне самоуправе и да сви заједно допринесемо обезбеђивању квалитетнијег ваздуха. То је наш генерацијски задатак“, рекла је Михајловић.

Михајловићева је додала и да се у „Електропривреди Србије“ прави план улагања у заштиту животне средине, који ће износити неколико милијарди. 

 

Србија је транзитна држава и требало би да буде незаобилазна рута у енергетици

„Рударство и енергетика могу да допринесу расту БДП и привредном развоју земље и више него саобраћај и грађевинарство. Припремили смо нове законе, стварамо повољно оркужење за нове инвестиције, којих може да буде много више у енергетици. Према првим проценама, причамо о најмање четири до пет милијарди евра“, изјавила је Михајловић.

Михајловић је рекла да енергетика мора да буде јака и да би Србија требало да буде незаобилазна рута.

„Важно је да знамо каква су нам минерална богатства, на који начин могу да се експлоатишу, какву корист од тога имају држава и грађани. Важно је и да градимо нове хидроелектране, да више користимо обновљиве изворе енергије, да реформишемо предузећа и улажемо у дистрибутивну мрежу, да нам се не дешава да људима нестане струја на 15 секунди, па да им страдају уређаји. Исто тако, хоћемо да улажемо у енергетску ефикасност, да се кроз Управу за енергетску ефикасност окренемо ка грађанима и помогнемо им да замене прозоре и врата, да се изолују стамбене зграде, јер трошимо четири пута више енергије од земаља у окружењу. Морамо да се понашамо рационално према ресурсима којима располажемо“, додала је министарка.

Михајловић је подсетила и да Србија данас има два правца дотока гаса, те да ће ускоро бити расписан тендер и за изградњу интерконектора Ниш – Димитровград, који повезује Србију и Бугарску.

„Србија је централна земља у овом делу југоисточне Европе, ми смо транзитна држава, важно је да се повежемо са регионом, да обезбедимо нове дотоке, али и снабдеваче гасом. Да будемо незаобилазна рута, као и у саобраћају, да кад год енергија треба да прође, да иде преко Србије“, рекла је Михајловић. 

 

 

Извор: ТВ Прва