Вести

Михајловић: Вредност пројеката које смо покренули је 1,2 милијарде евра

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, на данашњем састанку у Покрајинској влади, разговарали су о даљој реализацији пројеката у области друмског и железничког саобраћаја на територији АП Војводине, договорених на заједничкој седници Владе Републике Србије и Покрајинске владе. Било је речи и о плану рехабилитације и одржавања путева, као и о питањима која се односе на издавање грађевинских дозвола и процесу озакоњења објеката изграђених без грађевинских дозвола.

На састанку је изнето да је принцип окупљања око пројеката надлежних са свих нивоа власти допринео отклањању „уских грла“ и ефикаснијој реализацији значајних инфраструктурних пројеката, као што су Жежељев мост преко Дунава код Новог Сада, „Ипсилон“ крак аутопута код Суботице, Фрушкогорски коридор и Сентандрејски булевар у Новом Саду. Ови пројекти се сада реализују по утврђеном реалном плану, систематично, и са обезбеђеним финансијским средствима.

Мировић и Зорана Михајловић у обраћању медијима након састанка, изнели су да ће бити формиран и заједнички кооординациони тим, који ће на месечном нивоу анализирати све пројекте који се изводе и планирају на територији АП Војводине.

Нагласивши да је најоперативнију сарадњу Покрајинска влада успоставила са Министарством за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру, Мировић је изјавио да је на састанку договорено да се заједнички приступи изради пројектне документације за будуће брзе саобраћајницу од Новог Сада до Зрењанина и од Зрењанина до Борче, односно Београда. Он је додао да ће бити потписан и одговарајући протокол, којим ће бити прецизиране заједничке активности, са тачно утврђеним обавезама, њиховом динамиком и носиоцима конкретних задужења у реализацији овог значајној пројекта.

„Као што смо заједнички готово привели крају припрему пројекта Фрушкогорског коридора од Новог Сада до Руме, тако ћемо и на ове две важне деонице бити потпуно спремни са пројектном документацијом, да са завршетком коридора X и XI, и Војводина конкурише и заједнички са Владом Србије у будућности приступи изградњи ове две велике трасе пута“, рекао је Мировић и додао да је било речи и о рехабилитацији путева на одређеним путним правцима, која ће бити започете у наредних неколико недеља.

Он је посебно истакао да радови на завршетку изградње Жежељевог моста, коначно, након великог ангажовања потпредседнице Михајловић, теку несметано и да се, са великом дозом извесности, крај 2017. године може дефинисати као рок завршетак његове изградње.

Председник Покрајинске владе осврнуо се и на то, како је рекао, да постоје одређене слабости у делу поступања покрајинске администрације када је реч о закону о планирању и изградњи и закону о озакоњењу објеката.

„До јуна 2016, велики број предмета, недовољна ажурност, односно у просеку више од 30 дана за издавање грађевинских дозвола у надлежности покрајинске администрације је нешто што говори о недостатку концепта, ажурности и недостатку свести у делу претходне администрације. Сада то покушавамо да заједнички отклонимо, и велику помоћ имамо од ресорног министарства. Имаћемо 10 нових службеника у надлежним секретаријатима да би убрзали поступање у овим предметима“, подвукао је Мировић.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић је изнела да се, од како је формирана нова Покрајинска влада, ради заједно и ту сарадњу оценила као „добитну комбинацију“.

„Када се сабере вредност свих пројеката о којима смо сада говорили, које смо покренули и радимо на територији Војводине у наредне две године, тај износ је 1,2 милијарде евра. Толико ће Војводина имати инвестиција и новца у путевима и у железници. Надам се да је то основа да Војводина коначно поново буде најразвијенија, као што је то некада било“, рекла је Зорана Михајловић.

Она је прецизирала да ће протокол који се односи на заједничке активности у вези са реализацијом пројекта брзих саобраћајница Нови Сад-Зрењанин и Зрењанин-Борча, Београд бити потписан у наредних десетак дана. Нагласила је и да израда пројектно-техничке документације није јефтина и да износи око 3,5 милиона евра, те да је Покрајинска влада спремна да учествује у њеном финансирању, као и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Говорећи и о другим темама састанка, она је изнела да се може очекивати да би први радови на изградњи дела Фрушкогорског коридора могли да почну почетком 2018. године, на деоници за коју је завршена документација и где се креће са експропријацијом.

„Разговарали смо и о железничком саобраћају. Највећи проценат путника које превози „Србија Воз“ – 85 одсто – је на територији Војводине и то је саобраћај коме придајемо посебну важност. Хоћемо максимално да помогнемо и због тога је већина нових возова и локомотива на територији Војводине“, закључила је Зорана Михајловић.

 

 

 

извор: војводина.гов.рс