Вести

Михајловић: Вредност резерви минералних сировина виша од 200 милијарди евра

Процењена вредност резерви минералних сировина у Србији је виша од 200 милијарди евра и то је огромно богатство о којем ћемо водити рачуна, изјавила је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Михајловић је нагласила да никакав уговор са Рио Тинтом неће бити потписан док не буду спроведене све неопходне студије утицаја на животну средину и док сви не буду имали увид у то.

"Србија неће радити ништа што ће угрозити животну средину, било да је реч о литијуму, који је руда 21. века или некој другој. Тек кад будемо знали да се литијум може производити на одржив начин уз заштиту животне средине, зашто да не размишљамо о фабрици литијумских батерија и електричним аутомобилима, где ће се десити раст свуда у Европи", рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да је јадарит јединствен минерал у свету и додаје да ће и технологија којом ће они бити ископаван такође ће бити јединствена.

"Треба да будемо свесни шта значи истраживачко право. Нико нема право да уђе на парцелу док власник не дозволи. Притом компанија треба да испуни бројне критеријуме - да има пројекат и сагласности више институција. Те истражне бушотине су пречника 10-15 цм, никакви кратери", објаснила је Михајловић.

Михајловић је рекла да је пуно агресије, фанатизма и неистина које изговарају поједини еколози у Србији и додаје да је важно да се служе чињеницама, уместо да сакупљају поене на полуинформацијама и застрашивању грађана.

Михајловић је истакла да је на држави да створи законе и да има добру инспекцију, те да је ово важна година за енергетски сектор.

"Нисмо случајно донели четири нова закона. Од нас се тражи да у времену испред нас направимо добру енергетску политику, да будемо енергетски и еколошки безбедни, да грађани имају довољно електричне енергије коју ћемо све више производити из обновљивих извора - хидро, гасних и соларних електрана, а да постепено у деценијама испред нас смањујемо и затварамо термоелектране", закључила је Михајловић.

 

До 21. маја отворен конкурс за енергетску ефикасност

Михајловић је изјавила да је 2021. година великих промена у енергетском и рударском сектору и да четири нова закона у тој области представљају базу даљег развоја и енергетске транзиције Србије.

Михајловић је подсетила да је до 21. маја отворен позив за локалне самоуправе да се пријаве за субвенционисање енергетске ефикасности, као и да је неопходно смањити потрошњу електричне енергије између 35 и 45 одсто.

"Локалне самоуправе ће расписати два јавна позива - један за компаније које ће те послове реализовати, а други у току јула за грађане, да се јаве и замене столарију. Оно што је важно је да нема ограничења да ли живите у стамбеној згради или породичној кући, као што неће бити ограничења ни у квадратури", навела је Михајловић.

Михајловић је рекла да је ове године реч о пилот пројекту, јер су закони тек усвојени.

"Већ следеће године очекујемо буџет од најмање 150 милиона евра само за замену столарије“, изјавила је Михајловић.

Михајловић се осврнула и на обновљиве изворе енергије, односно постављање соларних панела.

"Раније вам је била потребна грађевинска дозвола да би поставили соларне панеле на кров. Сада смо кроз нови закон то поједноставили и упростили процедуру. Потребно је да направите пројектно-техничку документацију и да добијете решење о одобрењу да поставите соларни панел, потом потписујете уговор са локалном дистрибуцијом. План нам је да све буде јасно, кратко и једноставно. На овај начин ем производите зелену енергију, ем кад нисте код куће она се чува за следећи месец, чиме снижавате свој рачун за електричну енергију“, рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи