Вести

Михајловић: Вучић не треба да одступи са чела странке

Нови председник Србије Александар Вучић сигурно неће да седи са стране и са безбедне даљине гледа шта ради Влада. Његова политика као шефа државе биће мерена и кроз успехе Владе. Зато ће Вучић бити подршка Влади, али и њен велики критичар.

 

Због свега тога нисам се опраштала од премијера Вучића, већ сам му поручила: видимо се на градилиштима, завршеним путевима и пругама.

 

То, у интервјуу за "Новости", каже потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, с којом анализирамо све политичке комбинације у фото-финишу склапања новог министарског тима.

 

* Како ће функционисати Влада после Вучићевог преласка на место председника Србије?

- Све што би било и за нијансу спорије не би било довољно добро за мене. Зато верујем да ће нова влада радити једнако вредно као и ова. Не желим да се догоди да се било ко игра са свим оним што смо до сада урадили и да мањим трудом и залагањем покуша да успори ствари. То што Вучић неће бити у згради Владе је географија а не суштина. Радићемо заједно, јер Србија има тим оличен у председнику, али и у Влади. И само тако правимо резултат. Искрено, недостајаће ми жучне расправе, јурњаве по степеницима док идемо на састанке, енергија коју волим...

 

* Ко ће бити нови премијер? Како бисте прихватили да то буде Ивица Дачић, с обзиром на то да сте са њим раније били у сукобу?

- Председник нове Владе Србије биће онај кога одреди Вучић после разговора с коалиционим партнерима и члановима председништва СНС. Очекујем да ће знање, досадашњи резултат и  способност сарадње бити критеријуми за његов избор. У нашој влади готово свако може да буде премијер, али још нема конкретног предлога.

 

* Има ли Ана Брнабић политичку тежину за ту функцију и да ли сте се помирили с тим да нећете преузети кормило извршне власти?

- Не треба ја да говорим о политичкој тежини и квалитетима других. То је као кад бих почела да објашњавам како бих се снашла на овој функцији. Радим свој посао и урадим оно што хоћу.

 

* Да ли ће Вучић поднети оставку на место председника СНС?

- Не постоји ниједан рационални разлог да Вучић поднесе оставку на место председника странке, нити га на то обавезује било какав пропис. Није могуће одвојити Вучића и СНС, а као председник странке, убедљиво је победио у првом кругу на изборима.

 

* Шта ви очекујете од новог премијера?

- Прво да га не завара и не залуди функција на коју долази. Затим да задржи садашњи курс Владе, да наставимо пут у ЕУ, сарадњу у региону, одговорну фискалну политику и улагања у инфраструктуру као моторе развоја домаће привреде. Очекујем и да разуме да нема напретка Србије без модерног образовања, здравства достојног времена у коме живимо, реформисаног правосуђа и улагања у културу.

 

* Где видите себе у новој Влади Србије?

- Тамо где и до сада, јер, што би рекли наши људи, неко мора и да ради. Морамо да наставимо да обнављамо земљу како бисмо ухватили прикључак са Европом и светом. Да се умрежимо коридорима и ауто-путевима, да обновимо главне железничке пруге, али и да редовно и квалитетно одржавамо све друге путеве. То не значи да немам амбиције на којима радим, јер сам и политичарка.

 

* На опроштају Вучића у Влади добили сте на поклон књигу "Педесет догађаја који су променили свет". Зашто баш та књига?

- Када је бирао књигу, верујем да је имао на уму све што смо у инфраструктури урадили у претходне три године. Завршетак Коридора 10, најдужи аутопут кроз Шумадију, реформа железнице, мост "Братољуб" на Дрини и више од 300 нових мостова... Све то је променило Србију,  и тако сам и доживела ову књигу. Као што сам и посвету доживала сасвим лично.

 

* Поново сте у сукобу с председником општине Чајетина Миланом Стаматовићем због гондоле. Зашто му не дате дозволу?

- Стаматовић нема сукоб са мном него са законом! Више од годину дана користи причу око изградње гондоле за личне и политичке интересе. Покушава да нелегалну градњу, криминал, улагање сумњивог капитала и прање новца пребаци на терен политике и на мене лично. Али није ово Дивљи запад. Поднете су кривичне пријаве због организованог криминала. Неколико пута му је јасно речено, чим поднесе све што закон прописује, добиће дозволу за гондолу у најкраћем могућем року.

 

Калабић био лош, занима ме Дража

 

* Како оцењујете судску пресуду о Николи Калабићу?

- Ова неправоснажна пресуда Николи Калабићу је још један знак колико владе морају да воде рачуна о законима које доносе. Шта значи закон донет у време Бориса Тадића по којем се сада  расправља да ли је неко после Другог светског рата имао праведно суђење? Па, вероватно нико тада није имао праведно суђење. Несхватљиво је како се тада није размишљало о свим последицама оваквих одлука, па сада имамо и пресуду за Калабића. С друге стране, увек ме је занимало све у вези с Дражом Михаиловићем, јер далеко од тога да је било лоше све што је радио. Али оно што је радио Никола Калабић било је веома лоше.

 

 

 

 

извор: Вечерње Новости