Вести

Михајловић: За две године 8.000 станова за припаднике служби безбедности

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је са председницом Владе Аном Брнабић новоизграђене станове за припаднике служби безбедности у Врању и том приликом изјавила да је у овом граду до сада завршено 186 станова и да ће до краја 2022. године бити завршено 7.950 станова у седам градова у Србији.

"За нас је веома важно да смо оно што смо обећали и урадили. Поред првих зграда са 186 станова у Врању, још важније је да Влада Србије улаже 290 милиона евра у изградњу 7.950 станова, од којих се данас гради 5.500. Свих 7.950 биће готово за две године. Тиме не само да припадницима служби безбедности обезбеђујемо дом, најважније место у нашем животу, одакле крећемо и где се враћамо, већ помажемо и наше грађевинске компаније које изводе радове на готово свим градилиштима станоградње", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да домаће српске компаније производе и опрему која се користи у овим становима, те да је важно да у овим изазовним временима изазваним корона вирусом учинимо све да грађевинарство иде даље и да сви имамо посла.

"Поред улагања у станоградњу и комуналну инфраструктуру, улажемо и у путеве. Завршили смо Коридор 10, градимо нове ауто-путеве и пруге, као и нове аеродроме и то са једним циљем - да људи остану да живе у Србији", рекла је Михајловић.

 

Економски споразум доноси инвестиције од близу четири милијарде долара

Михајловић је изјавила да је економски споразум, потписан у Вашингтону прошле недеље, у погледу нових инвестиција вредан близу четири милијарде долара и да представља инвестициони бум за цео регион.

"Градимо ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина, за прву деоницу од Ниша до Плочника дугу 33 км тендер ће бити расписан крајем октобра или почетком новембра. За њу смо обезбедили 40 милиона евра бесповратних средстава од ЕУ, имамо потписан уговор са Европском инвестиционом банком на 100 милиона евра и ускоро ћемо потписати уговор са Европском банком за обнову и развој за остатак средстава. Упоредо, разговараћемо са Америчким фондом за развој о финансирању осталих деоница", рекла је Михајловић.

Михајловић је подсетила да Амерички фонд за развој, који је посетио Србију у фебруару, има могућност да инвестира ван САД 60 милијарди долара и да су заинтересовани да  пласирају новац у наш регион.

"На нама је да ту шансу искористимо јер нам је у интересу да градимо инфраструктуру. Овим економским споразумом размишља се о градњи још једног ауто-пута од Букановца, преко Гњилана до Штрпца, као и градњи пруге преко Мердара до Приштине", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг