Вести

Михајловић: За потпуну једнакост жена и мушкараца

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, изјавила је да само друштво једнаких шанси за жене и мушкарце може да иде напред.

“Само друштво у којем су и жене, као и мушкарци, укључени у све сфере може да иде напред. Као што је формирање Координациног тела, на предлог тадашњег премијера, а данас председника Александра Вучића било револуционарно, уверена сам да ћемо са већим бројем жена у Влади послати јасну поруку да се Србија развија у друштво једнаких шанси за све и пресрећна сам због тога”, рекла је Михајловић.

У интервјуу за портал “24 седам” она се осврнула и на позицију жена у српском друштву, као и о изазовима и нападима с којима се и сама сусреће.

"Цео живот сам морала да се доказујем и много теже у послу пролазила него моје мушке колеге. То ће свака жена разумети. Јер резултат и успех се најтеже праштају. Међутим, колико год ми било тешко, ја у овом послу нисам да би ме неко тапшао по рамену, већ јер дубоко верујем да као жена на позицији могу да помогнем другим женама, да крчим пут девојкама и женама које тек долазе и то је мој ветар у леђа. То је добро за жене, али и за наши земљу и економију и стварање модерног, развијеног друштва”, рекла је Михајловић.

Михајловић је зато поручила женама да никада не одустају од својих снова, јер они су живот, као и да им знање, рад и резултате нико не може одузети.

Михајловић је додала и да је женама много теже да ускладе приватни и пословни живот и да је важно помоћи и мушкарцима да буду прави партнери и да једнако са женама деле и неплаћене послове.

"Родна равноправност не треба да нас дели и она није само питање жена. Често и сами доприносимо родним стереотипима. Жене, такође, треба да буду солидарније једна према другој, да покажу поштовање а не завист и љубомору. И то треба да научимо од мушкараца који се држе заједно. А свим женама које буду биле министарке у новој влади желим да имају поверења у себе и свој рад и да буду поносне на све што су постигле и што ће сада у Влади урадити. Позивам их на сарадњу и да покажемо да жене могу да поведу Србију још брже и ефикасније напред”, истакла је Михајловићева.

 

 

 

Извор: Танјуг