Вести

Михајловић: Заједнички пројекти кључни за регионалну стабилност

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је са Сташом Кошарцем, министром спољне трговине и економских односа БиХ, о сарадњи у сектору енергетике, посебно у области изградње гасне интерконекције и заједничким пројектима за изградњу енергетских капацитета који користе обновљиве изворе, као и економском регионалном повезивању и иницијативи Отворени Балкан.
 
"За нас је састанак значајан зато што нема разговора о будућности и развоју ако нема повезивања, јер се не може очекивати да се само једна држава развија и да има економске резултате, а да не будемо повезани. Оно што нас повезује јесу транспортна и енергетска инфраструктура и то је једна од тема о којој смо разговарали. То је јако значајно јер представља део иницијативе Отворени Балкан, коју је покренуо председник Вучић, а која би проширењем на цео регион допринела бољем животном стандарду свих грађанки и грађана. То је суштина да обезбедимо економски напредак, боље услове за живот, проток људи, робе и капитала. Такође, када говоримо о енергетској безбедности, то је питање свих питања и не можемо очекивати да се развија регион, ако не радимо на подизању енергетске безбедности. Упућени смо једни на друге, а гасна интерконекција један је од најважнијих пројеката“, рекла је Михајловић.
 
На састанку је било речи и о пројекту ХЕ „Бук Бијела“, а министри су се сагласили да би тај пројекат допринео енергетској безбедности обе земље и да то треба да буде искључиво питање енергетике, а не политике.
 
 
Држава обезбедила довољне количине нафте и других енергената у резервама за више од 40 дана
 
Михајловић је изјавила да је Србија енергетски стабилна и да има довољне количине нафте, нафтних деривата и других енергената у резервама за више од 40 дана. Михајловић је рекла да држава располаже довољним количинама мазута, дизела и бензина за домаћинства и привреду и да је обезбеђено стабилно снабдевање.
 
"Држава је обезбедила довољне количине мазута, дизел горива и бензина и имаћемо довољно електричне и топлотне енергије и енергената за целу зимску сезону. У резервама имамо довољно нафте и нафтних деривата за више од 40 дана, што је довољно за реаговање у случајевима поремећаја у снабдевању. Резерве мазута којима располажу ЕПС, Републичка дирекција за робне резерве, обавезне резерве и топлане су веће од 70.000 тона, а само у робним резервама имамо 20.000 тона дизела и пет хиљада тона бензина. Дакле, у резерви имамо укупно нафте и нафтних деривата за више од 40 дана, односно за целу сезону. Министарство је за претходних годину дана повећало резерве, за које је надлежно, за 45% и обезбедили смо све услове за зиму“, рекла је Михајловић.
 
 
 
 
Извор: Танјуг