Вести

Михајловић: Заштита животне средине и енергетика заједно за зелену Србију

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић посетила је са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић и министарком за заштиту животне средине Иреном Вујовић, Термоелектрану "Костолац", где су обишле постројење за одсумпоравање у блоку Костолац Б. 

Михајловић је овом приликом изјавила да су у Костолцу заједно виделе да су емисије сумпор-диоксида и прашкастих материја ниже него у Европској унији и да су у складу са оним што је прописала Енергетска заједница. 

"Ово је и јасна порука како се Влада Србије односи према заштити животне средине и енергетици. Наша два министарства раде заједно и наши циљеви су зелена Србија и зелена енергетика. Усвојили смо четири нова закона, припремамо национални план за климу и енергетику, као и стратегију за енергетику до 2050. године. Све то радимо да бисмо имали зелену енергију и минимум 40% произведене енергије до 2040. из обновљивих извора. То не значи да ћемо одмах да гасимо термоелектране, већ да ћемо урадити све да емисије штетних материја сведемо на минимум и ниже у односу оних прописаних у ЕУ. Ако радимо заједно, то можемо и да остваримо", изјавила је Михајловић.

 

Утврдићемо све загађиваче и очистићемо реку Пек

Михајловић је рекла да је "Зиђин" само један од загађивача реке Пек и да ће Министарство за заштиту животне средине и Министарство рударства и енергетике са својим инспекцијама изаћи на терен и утврдити ко су остали. 

" 'Зиђин' ради оно што је њихов задатак и 30. априла то ће бити проверено од стране наше инспекције. Међутим, то није довољно. Утврдићемо ко су остали загађивачи, верујемо да ту има и канализације. Инспекције ће изаћи на терен, навешћемо ко су, шта све мора да се уради и колико то кошта. И заједно ћемо сви отићи кад очистимо реку Пек да покажемо да може бити чиста као и свака друга река", изјавила је Михајловић. 

Михајловић је рекла и да је ово година важних одлука у рударству и енергетици, на путу ка енергетској транзицији и заштити животне средине.

 

Заштита животне средине и прегледност услов за све рударске активности

"Никакав уговор није потписан с компанијом 'Рио Тинто', нити ће део Србије, како неки наводе, нестати због 'Рио Тинта'. У току је израда студија о процени утицаја на животну средину и тек након тога, када сваки грађанин и грађанка Србије буду упознати са свиме, донећемо одлуку", изјавила је Михајловић. 

Михајловић је одговарајући на питања о пројектима у рударству рекла да можемо да се разликујемо по томе шта о нечему мислимо, али да не може да буде разлике кад су у питању чињенице.

"Дуго већ слушамо бројне неистине у вези са пројектима у рударству и гледамо покушаје да се код људи унесе страх у вези са рударством, које је једна од најстаријих привредних грана на овим просторима. Држава и Влада раде отворено и прегледно и ниједна одлука неће се доносити док не буду сви упознати и ако није све у складу са законом", рекла је Михајловић. 

Михајловић је објаснила да истраживачка права значе да нека компанија може, и то уколико је испунила све услове, да добије право да истражује, али то не значи и право да експлоатише неку руду.  

"Да би нека компанија могла да врши геолошка истраживања у било ком делу Србије, мора да има дозволу и сагласност власника земље да то ради. То је још једна лаж да неко упада на туђе поседе да би вршио истраживање. Бушотине о којима се толико говори у процесу истраживања су пречника пет до 10 центиметара и нема разлога да неко због тога код људи шири страх. Сама истраживања трају годинама да би се видело да ли уопште има услова за експлоатацију. Коначно, ова истраживања су важна не само за компаније, него и за државу, да бисмо знали каквим ресурсима располажемо и колико смо неком рудом богати", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг