Вести

Михајловић: Завршили смо највећи пројекат у земљи

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да је пуштање целог јужног крака Коридора 10 победа градитеља који су изградили модеран ауто-пут на најтежем градилишту у Европи, али и победа Србије, која завршава свој највећи инфраструктурни пројекат.

"Данас Србија треба да буде поносна, и наши грађевинари, који су изградили величанствен ауто-пут на најлепшој и најтежој деоници у Европи, али и сви наши грађани, јер за Србију нема важнијег пута од Коридора 10. Успели смо да завршимо највећи пројекат у земљи, који се радио 30 година и без којег ни регион ни Европа нису могли бити у потпуности саобраћајно повезани", навела је министарка.

Како је рекла, завршетком Коридора 10 од Хоргоша до Прешева отворена је нова страница и више, додала је, не гледамо уназад, већ само напред, ка новим пројектима, ка повезивању, бржем развоју и бољем животу грађана.

Обраћајући се на локацији Момин камен представницима извођача, алпинистима који су радили на изградњи и новинарима, Михајловићева је рекла да је у питању једна од најлепших и најтежих тачака на траси кроз Грделичку клисуру.

"Да бисмо данас могли да прођемо овуда, био је потребан огроман рад минера и алпиниста који су уклонили велики део овог брда вишег од 110 метара, са више од 100 минирања и потрошених 100 тона експлозива. Одавде је уклоњено више од 650.000 кубика камена, одвезено је чак 65.000 камиона препуних камена, које кад бисмо поређали у колону, њен почетак би био на Хоргошу, а крај у Прешеву и још који километар даље", рекла је Михајловић.

Она је захвалила председнику Србије због његове подршке током целог пројекта и спремност да помогне у решавању проблема, додајући да ће "све што је на овој локацији ући у књиге, можда и у легенде, попут оних које већ постоје о овом месту".

"Нема војске која овде није пролазила, ово је место великих љубави и несрећа. Камен на којем стојимо данас налази се и на војничком гробљу наших Солунаца на Зејтинлику. Некад је на овом месту стајала стена, камена статуа девојке са корпом, Моме, која је због несрећне љубави овде и настрадала. Она историја коју данас пишемо и која ће остати иза нас јесте прича о храбрим и способним градитељима који су кроз Момин камен, који су звали и 'зла долина' и 'балканска лепотица', изградили најмодернији ауто-пут и на то треба да будемо поносни", рекла је Михајловићева.

 

 

 

извор: Танјуг