Вести

Михајловић: Земља напредује онолико колико улаже у своју железницу

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је градилиште изградње железничког вијадукта у оквиру пројекта модернизације брзе пруге Београд-Будимпешта и том приликом истакла да ће се на јесен следеће године од Београда до Новог Сада путовати 27 минута.

Михајловић је подсетила да се претходних тридесет и више година није улагало у железнички саобраћај, да сада то поправљамо јер земља напредује онолико колико улаже у своју железницу.

"Наши циљеви су да следеће године на јесен до Новог Сада путујемо за 27 минута без стајања, да започнемо што пре радове на трећој деоници од Новог Сада до Суботице, као и да до 2025. имамо завршену деоницу од Београда до Ниша. Србија је транзитна земља и завршетком железничког Коридора 10 постаћемо незаобилазна рута јер смо за 300 километара краћи од Коридора 4 који пролази кроз Румунију и Бугарску", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да Коридор 10 значи повезивање региона са југом и Европом, истакавши да ће следеће године почети радови на изградњи брзе пруге од Београда до Ниша.

"Поред тога, започињемо разговоре са европским партнерима за брзу пругу од Ниша до Прешева, радиће се и наставак реконструкције барске пруге, у коју се није улагало од њене изградње. Радимо са најбољим светским компанијама и улажемо огроман новац у инфраструктуру", рекла је Михајловић.

 

Уместо бандера, избројте до 177, за толико места смо у свету напредовали по грађевинским дозволама

"Свима који доводе у питање број градилишта у Србији поручила бих да уместо што броје бандере, изброје до 177, јер је толико земаља Србија победила и од толико држава је боља по издавању грађевинских дозвола. Били смо на 186. месту, готово последњи, а данас смо девети у свету захваљујући реформи коју смо спровели у грађевинском сектору уводећи електронске грађевинске дозволе", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла и да су медији најбољи сведоци свега што радимо у грађевинарству и инфраструктури, јер су са нама били и у Грделици, источном краку Коридора 10, на градилиштима за изградњу станова за службе безбедности, "Београду на води" и другима.

"Не можете а да не видите кранове када улазите у неки град. А где су градилишта, ту су и бандере, што више градилишта, више и бандера. Данас имамо 61.303 активна градилишта, што је за 16.000 више у односу на исти период прошле године, док смо их 2014. имали 1.500. Знају се процедуре, дозволе се издају електронски, нико од нас то не одређује", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала и да захваљујући грађевинарству имамо привредни раст, те да је удео грађевинарства у БДП-у данас 5,6 одсто у односу на 3,2 одсто 2014, а да је у првом кварталу ове године вредност радова већа за 24 одсто.

"Ово су подаци и ово је живот који живимо. Јасно је колико смо напредовали и то показују и међународни показатељи. Пре десет година нисте могли ни да видите једно овакво градилиште, јер их није ни било", закључила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг