Вести

Михајловић: Жене нису бројеви, већ равноправна људска бића

Србија се и ове године прикључује глобалној УН кампањи "16 дана активизма против насиља над женама" с поруком женама да нису саме и да не чекају крај пандемије да пријаве насиље.

Услед пандемије корона вируса, ризик да жене буду жртве насиља је повећан, док смо сви под тензијом и уплашени за здравље, безбедност и финансије. Стога се Kоординационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије, Министарство унутрашњих послова Републике Србије и "UN Women", уз подршку Делегације ЕУ у Србији и норвешке амбасаде, данас прикључују обележавању глобалне кампање "16 дана активизма против насиља над женама", под слоганом "Ниси сама, пријави насиље!".

Проф. др Зорана Михајловић, потпредседница Владе и председница Kоординационог тела за родну равноправност, овом приликом је изјавила да неће говорити о бројкама у породичном и партнерском насиљу, јер жене нису бројеви, већ равноправна људска бића која имају једнака права да се развијају, образују и остваре своје снове.

"Али ћу послати неколико порука. Пре свега свим женама које трпе насиље - нисте саме, сви смо заједно, морамо заједно да се боримо и да пријавимо насиље. Моја порука мушкарцима је да није могуће да се против насиља изборимо уколико не радимо на томе заједно, али исто тако сви ви који мислите да сте велики мушкарци ако бијете жене и ако оне трпе било економско, психичко или физичко насиље од вас, нисте велики, баш напротив. А порука свима нама је да не смемо да затварамо очи уколико знамо или видимо да негде има насиља над женама и девојчицама. Морамо да се боримо заједно. Али не само у ових 16 дана, већ сваког дана, све док иједна жена и иједна девојчица трпе било који вид насиља, морамо да се боримо", изјавила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг