Вести

Михајловићева: Нећемо продавати "Ресавицу"

Улагање у нову рударску опрему и модернију технологију је приоритет Владе, што је неопходно за повећање производње угља и повећање безбедности рудара, рекла је она.

Министарка је најавила да постоји могућност експолатације уљних шкриљаца у Алексиначком басену где су до сада утврђене највеће резерве.

Како је истакла, тај посао реализоваће се највероватније кроз јавне тендере да би се дошло до квалитетних стратешких партнера.

Премијер и министри са рударима

Поводом Дана рудара, председник Владе Ивица Дачић и министри Млађан Динкић, Милутин Мркоњић, Милан Бачевић и Зорана Михајловић посетиће Бор и Костолац, најављено је из Владе Србије, а преноси агенција Танјуг.

Премијер ће са министрима посетити Рударско-топионичарски басен "Бор" обићи радове на реконструкцији топионице, изградњи фабрике сумпорне киселине и разговарати са менаџментом фабрике.

У присуству највиших владиних званичника предвиђена је додела признања најбољим рударима Србије, као и додела "Шистекових награда" за допринос развоју РТБ-а.

Јутрос су улицама Бора трубачи извели традиционалну будилицу.

Раније у току дана министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић посетиће Деспотовац, Рудник "Ресавица" и Костолац, Привредно друштво "Термоелектране и копови Костолац".

У оквиру тог догађаја биће обележен Дан Привредног друштва "Термоелектране и копови Костолац", а у вечерњим сатима обележавању тог јубилеја, како је најављено, придружиће се и председник Владе Ивица Дачић.

Дан рудара Србије, 6. август, обележавају запослени у више од 200 активних рудника у нашој земљи.

Дан рудара установљен је у знак сећања на 6. август 1903. године када је у Сењском руднику, првој и најстаријој јами у земљи, која је данас у саставу "Рембаса", почео штрајк због лошег положаја рудара. Штрајкачи су се тада изборили за бољи положај и скраћење радног времена.

Непосредни повод штрајку у Сењском руднику те године, 50 година после проналаска и почетка копања угља у Сењу, било је отпуштање са посла тројице радничких активиста.

За девет дана штрајка, записали су хроничари тог времена, рудари Сењског рудника "изборили су се за повратак на посао двојице отпуштених радника, скраћење радног времена и бесплатан олај за осветљење".

Иначе, од рударства у Србији данас живи више од 20.000 породица. Рудари у Србији имају бенефицирани радни стаж, на годину дана добијају бенефицију шест месеци због тешких услова рада.

Просечна зарада рудара у Србији, међутим, и даље је ниска и износи од 30.000 до 50.000 динара.

Иако се у рудницима спроводе мере заштите и контрола и надзор над увођењем тих мера, и даље постоје рудници у којима су те мере на ниском нивоу, посебно у онима који су прошли неуспешну приватизацију, наводи агенција Танјуг.

Према доступним подацима, у Србији послује 270 предузећа која се баве експлоатацијом минералних сировина и 20 предузећа за геолошка истраживања минералних сировина.

Рударске компаније су крајем 2009. запошљавале око 25.000 радника, а број запослених у рудницима са подземном експлоатацијом износи од 5.500 до 6.000 радника.

Међу највећим рудницима у Србији су површински коп Рударског басена "Колубара", који је у саставу "Електропривреде Србије" и рудници бакра Рударско-топионичарског басена "Бор".