Вести

Мировић: Део кредита УАЕ ићи ће у развојне пројекте

Део изузетно повољног кредита од Уједињених Арапских Емирата биће усмерен искључиво у развојне пројекте који могу да значајније допринесу повећању призводње у Србији, најавиоје вршилац функције министра привреде Игор Мировић.

Тим кредитом, добијеним по условима повољнијим него икада до сада, "морамо да располажемо веома пажљиво", рекао је министар Мировић после посете Индустрији меса "Топола" у Бачкој Тополи.

Напомињући да ће делом тог кредита, чији је укупан износ милијарду долара, бити сервисирана неповољна задужења од раније, министар је истакао да ће други део бити усмерен искључиво у развојне пројекте који ће допринети да Србија повећа обим производње, смањи дефицит и кроз раст производње повећа наплату пореза.

"На овај начин обезбедиће се приходи у буџету, од којих ћемо моћи да враћамо све обавезе", казао је министар Мировић и нагласио да је кредит УАЕ "доказ да се ствари у Србији крећу набоље" и да се домаћа привреда стабилизује.Министар је оценио да то већ сада увиђају међународни партнери и додао да је "на нама да та средства утрошимо на најпаметнији могући начин".

Према Мировићевим речима, биће доста притисака у погледу тога како да се добијена средства троше, али, како је поновио, тај новац се пре свега мора уложити у инвестиционе пројекте који ће створити нову добит.

После радног састанка с руководством Индустрије меса "Топола", министар Мировић је рекао да је успешно предузеће попут тог неопходно помагати и подстицати. То би требало да буде један од најважнијих циљева ове и наредне владе Србије, која ће, како сматра Мировић, највероватније бити формирана већ средином априла.

„Индустрија меса "Топола" убраја се у изузетно добре домаће компаније“, истакао је министар Мировић, нагласивши да таквим предузећима држава мора да помогне, пре свега бољим законима и уредбама који ће подстицати производњу и допринети укупном развоју земље.