Вести

Мировић и Михајловић: У новембру пешачки, а у јануару железнички саобраћај преко Жежељевог моста

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишли су претходне недеље радове на изградњи Жежељевог моста где је у току лансирање малог лука, дугог око 180 метара, на средњи стуб с петроварадинске стране.

„Упркос, кашњењу од три до пет недеља које је извођач најавио, морамо признати да последњих годину дана и последњих месеци постоје значајни напори да се недокнади све оно што је пропуштено у годинама које су иза нас у реализацији овог важног пројекта,“ рекао је Мировић и нагласио да ови радови представљају завршне фазе пројекта изградње Жежељевог моста који ће у новембру бити оспособљен за пешачки а у јануару наредне године за железнички саобраћај.

Мировић је закључио да на пројекту више не постоје проблеми. Он је изразио наду да ће се најкасније до раног пролећа изаћи из успешно изведеног дуготрајног пројекта и ући у нове који су већ започети, као што су нова зграда Радио-телевизије Војводине, реконструкција Народног позоришта у Суботици, саобраћајница Зрењанин - Жабаљ, изградња спортског комплекса Летенка и други.

Министарка Михајловић напоменула је да је Жежељев мост од великог значаја јер је део модернизације пруге Београд-Будимпешта који ће умногоме допринети Србији када говоримо о превозу и робе и људи.

„Жежељев мост је симбол једног времена али ће представљати и симбол модерне Србије,“ рекла је министарка, и истакла да рад на мосту не познаје временске прилике те да ће се радови редовно одвијати и у предстојећем јесењем и зимском периоду.

По завршеном монтирању малог лука, планирно је постављање другог односно великог лука дужине 220 метара, са новосадске стране.

Предвиђено је да се по завршетку градње Жежељевог моста преко Дунава покрене демонтажа постојећег привременог монтажно-демонтажног моста која ће трајати до фебруара наредне године.