Вести

Мировић на обележавању Дана устанка

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се поводом обележавања 80 година од подизања устанка народа Србије против фашизма – Дана устанка, поручивши том приликом да данас, пред спомеником „Слобода” на Иришком венцу, одајемо почаст најузвишенијим и најтрајнијим људским вредностима –слободи, родољубљу, храбрости и спремности на жртву.

"У победу над фашизмом српски народ, највише на простору бивше Југославије, уградио је огроман број живота својих најбољих и најхрабријих синова и кћери, сврставши се тако у ред великих, храбрих и поносних народа који су том злу стали на пут и спречили га да завлада светом", истакао је Мировић.

Како је рекао, сви који су били део те велике борбе и велике победе правде, слободе и човечности, заслужују искрено дивљење, најдубље поштовање и вечну захвалност.

"Пламен зла 6. априла 1941. године дошао је у нашу земљу без објаве рата, војска нацистичке Немачке бомбардовала је наш главни град, чиме је започета крвава епопеја Другог светског рата", рекао је Мировић.

"Сетимо се капетана Берића, који је свој живот дао командујући бродом ’Драва’, сетимо се свих жртава, а само у Срему их је било готово 40.000, и то је податак који говори колика је била наша жртва у борби против фашизма", истакао је Мировић.

Мировић је подсетио и на то да су Покрајинска влада и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања вратили стари сјај споменику „Слобода“, који је, према његовим речима, био запуштен.

"У потпуности смо обновили и девастирани Музеј Батинске битке код Бездана, једне од највећих и најтежих битака у завршници Другог светског рата, и на то смо изузетно поносни. То је наш однос према храбрости и величини оних који су, у једном великом људском невремену, за слободу свог народа били спремни да жртвују сопствене животе", рекао је Мировић.

Према његовим речима, сва имена која се налазе на споменицима широм Срема, од Буковца до Јамене, имају достојна обележја своје жртве.

За допринос раду и афирмацији СУБНОРА-а на неговању слободарских традиција и културе сећања, Мировићу је уручена плакета.

 

 

Извор: Танјуг