Вести

Mировић: Ничиjи идентитет у Воjводини неће бити угрожен

Председник Покраjинске владе Игор Mировић изjавио jе на обележавању буњевачког националног празника да ничиjи идентитет и ничиjа самобитност у данашњоj Воjводини не смеjу и неће бити угрожени, а нарочито не оних коjи су, заjеднички са српским народом, храбро и одлучно исписивали историjу Воjводине.

На свечаноj академиjи поводом Дана Велике народне скупштине Срба, Буњеваца и осталих Словена, Mировић jе оценио и да нема значаjниjег догађаjа од Велике народне скупштине, нити важниjег датума од 25. новембра 1918, када jе она одржана.

На свечаноj академиjи у Суботици, Mировић jе казао да jе слободарски дух Срба и Буњеваца тих бурних новембарских дана последње године Првог светског рата био стопљен у jедно, и навео имена,"славних предака" и "грандиозних личности", народних предводника Срба и Буњеваца, Jаше Tомића и Блашка Раjића.

"Tо што Буњевци управо 25. новембар данас славе као jедан од своjих националних празника, сведочи и о визионарству Блашка Раjића, о вашоj непоколебљивоj доследности и узвишеноj оданости завету великих предака", истакао jе председник Покраjинске владе, пожелевши им да такви и остану, на понос своjе заjеднице, а и на понос Воjводине и Србиjе.

Mировић jе указао и да jе таj "велики догађаj био историjска прекретница", а да демократски дух jеднакости, равноправности и међусобног поштовања коjи jе тада почео краси и данашњу Воjводину.

 

 

 

извор: Танјуг