Вести

Мировић: Покрајинска влада издвојиће новац за обнову верских објеката

Председник Покрајинске владе Игор Мировић најавио је да ће влада наредних дана издвојити укупно 101,7 милиона динара за обнову верских објеката на територији Војводине страдалих у јулском невремену.

Како је рекао, биће финансирана обнова храмова у епархијама Српске православне цркве: бачкој, банатској, сремској и шабачкој.

Обезбеђен је новац за Суботичку бискупију, Зрењанинску бискупију, Сремску бискупију, Јеврејску заједницу, Гркокатоличку цркву и Реформатску хришћанску цркву.

Осим наведених средстава за обнову, Покрајинска влада ће са 20,8 милиона динара финансирати и завршетак унутрашњих радова у Жупном уреду Римокатоличке жупе Пресветог Тројства у Сремским Карловцима, који је био у веома лошем стању.

У Епархији бачкој Српске православне цркве највише су страдали храмови у Футогу и Бегечу, а у Новом Саду су оштећени Саборни храм, капела Алмашког храма, храм на Детелинари и други објекти.

У невремену је страдао и Храм Светог Илије у Младенову, као и објекат Светосавског дома у Бачкој Паланци где је оштећен кров и срушен је бедем.

Оштећен је и кров на Храму Светог Оца Николаја у Опову у Епархији банатској.

У Епархији сремској највише су страдали храмови у Стејановцима и Добринцима у општини Рума. На Цркви Преноса Моштију Светог Оца Николаја у Војки, у општини Стара Пазова, оштећен је кров, док су на храму у Голубинцима оштећени торањ, крст и фасада.

Када је реч о општини Шид оштећени су храмови Светог Апостола Петра и Павла у Беркасову и Храм Светог Георгија у Вашицама.

У Римокатоличкој цркви, у општини Бачка Паланка, највише су оштећене цркве у Обровцу, Бачкој Паланци, Челареву и Гајдобри.

У Новом Саду је највише оштећена црква Име Маријино у центру Новог Сада, а у Зрењанинској бискупији, на Цркви Рођења Св. Ивана Крститеља у Ечкој оштећени су кров, торањ и прозори.

У Сремској бискупији највише су оштећене цркве: Жупа Св. Ане у Лаћарку, Св. Ивана Непомука у Путинцима и Св. Јурја у Голубинцима, а оштећене су цркве и у другим местима.

У Јеврејској општини у Новом Саду оштећена је капела на јеврејском гробљу, као и споменик.

У Гркокатоличкој цркви оштећени су торањ и крст на Храму Св. Еванђелиста Луке у Бачинцима, а оштећена је и Реформатска црквена зграда у Сивцу.

 

 

 

Извор: Танјуг