Вести

Мировић: Промена Устава није намера СНС у овом тренутку

Потпредседник Српске напредне странке Игор Мировић рекао је данас да промена Устава Србије у овом тренутку није намера СНС, а да је за промену највишег државног акта неопходан политички консензус.

Мировић је рекао да Декларација о потреби покретања поступка измене Устава Србије или доношења новог устава коју је донела Скупштина Војводине не значи ништа и да се Устав не мења, као и да усвајање Декларације представља пропали покушај да се дефинишу политички циљеви који су супротни циљевима развоја те покрајине.

"Уколико желимо измене неопходно је да постигнемо политички консензус о томе, јединство већине политичких странака, да направимо визију промене Устава, анализирамо постојећи, а то у овом тренутку није намера СНС", истакао је Мировић.

Према његовим речима, ова Декларација има за циљ да узнемири јавно мњење и истакне да постоје странке које брину о Војводини, и оне које не брину, што, како је рекао није тачно.

Говорећи о преласку посланика ДС-а у друге странке, Мировић је оценио да се ради о одговорним људима који су препознали разлику између декларативних визија и пропалих идеја актуелне власти и реалног живота у Војводини.

Мировић је истакао и да грађани очекују конкретан резултат, јасан план, финансијске капацитете и реализацију великих послова и на томе треба градити политику, а не на декларацијама и празним обећањима.

"Највероватнији сценарио је да ћемо у наредном периоду имати прилику да видимо финиш политичког мучења грађана Војводине јер власт не признаје да нема способност да управљају јавним пословима. Али ми нећемо одустати, тражићемо дијалог, инсистираћемо на избору привремене теничке владе која ће имати задатак да обави читав низ важних послова до избора који ће бити одржани крајем 2015. или почетком 2016. године", рекао је Мировић.

Коментаришући најављене мере штедње, Мировић је рекао да је то само један сегмент укупне промене економске политике актуелне владе.

Према његовом мишљењу, неопходна је комбинација и других мера које су најављене, као што је повећање ефикасности у јавним предузећима, сузбијање сиве економије, али и да се кроз мере подстицања привредног развоја подстакне убрзана реиндустијализација Србије.

Он је додао да у наредних неколико недеља очекује и промену елемената подстицајне политике у пољопривреди, што би значило да ће се са значајнијим средствима подстицати мала и средња газдинства.