Вести

Мировић: Први пут пописане све жртве страдале током Другог светског рата у Срему

У Покрајинској влади одржано је представљање резултата рада Комисије за прикупљање података о жртвама на територији Срема у току Другог светског рата, која је формирана одлуком Покрајинске владе на иницијативу председника Покрајинске владе  Игора Мировића.

Мултимедијални пројекат "Жртве у Срему 1941–1945" покренут је крајем 2019. године с циљем усаглашавања и допуне досадашњих пописа жртава, евидентирања уништене културне баштине у Срему током Другог светског рата, као и потпуније регистрације и презентације спомен-обележја посвећених страдалим становницима Срема.

"Иницирали смо овај пројекат и формирали Покрајинску комисију са националним значајем која је имала задатак да додатно, на основу ранијих истраживања, изврши идентификацију и попис свих жртава. После 80 година од срамног и безочног напада на нашу земљу, први пут на једном месту имамо целокупан списак оних који су своје животе дали за слободу и над којима су извршени масовни злочини и депортације које дотадашњи свет никада није видео“, рекао је Мировић.

На основу овог истраживања, како је нагласио Мировић, нових 3.204 имена унето је у списак који је од данас доступан јавности.

"Желимо да попишемо све жртве и у Банату и Бачкој, и тиме се одужимо онима које су своје животе дали за слободу наше земље, али и да новим генерацијама дамо путоказ и смернице за будућност. За нас у Војводини то је најмање што можемо да урадимо, и заједно са нашим најзначајнијим институцијама покажемо да култура сећања има свој смисао и суштину“, рекао је Мировић.

 

 

Извор: Танјуг