Вести

Мировић: СНС не промовише говор мржње у Војводини

Београд, Нови Сад - Онај ко сматра да СНС у Војводини промовише говор мржње и вербалног и физичког насиља, и тиме практично каже да СНС стоји иза оваквих напада, морао би јасно да каже када и где и како је то СНС радио.

Иако не користим такав речник, морам да кажем да Бојан Пајтић лаже, јер за те своје изјаве нема доказе и говори без аргумената, каже за Данас Игор Мировић, потпредседник СНС, поводом изјаве премијера Војводине Бојана Пајтића да је власт у Републици одговорна за талас насиља који се догодио у Покрајини након прошлонедељне утакмице Србија - Албанија.

 

Зашто је до таласа насиља дошло баш и само у Војводини?

- Стицај је околности што су се ти напади догодили баш у Војводини јер у Покрајини не постоји никаква посебна клима и услови који се разликују од централне или јужне Србије. Постоје само појединци који крше закон и показују своје криминално лице. Нема података да у Војводини постоје организоване групе које се баве таквим стварима. Онај ко сматра да СНС у Војводини промовише говор мржње и вербалног и физичког насиља, и тиме практично каже да СНС стоји иза оваквих напада, морао би јасно да каже када и где и како је то СНС радио.

 

Ко је одговоран за то што се дешава?

- Годинама смо живели у крхком политичком миљеу, који је сада почео да добија стабилне основе, те лако обична провокација, каква се догодила на стадиону ЈНА, изазива не само у Србији него и у региону, Црној Гори, Македонији и КиМ, бурне реакције оних који желе да чине кривична дела. Зато морамо политички делотворно да радимо на стабилизацији тог крхког миљеа, како би он дугорочно био сигурнији и предвидљивији.

 

Премијер Војводине и лидер ДС Бојан Пајтић сматра да је одговорна СНС јер како каже „већ две године у Војводини промовише говор мржње и вербалног и физичког насиља“?

- Иако не користим такав речник, морам да кажем да Бојан Пајтић лаже, јер за те своје изјаве нема доказе и говори без аргумената. Никада нисмо користили ванпарламентарна средства борбе нити грубу реч осим у ситуацијама када смо говорили о тешким злоупотребама. Себи смо дакле ограничавали право које нам допуштају закон и Устав, и нисмо користили ванпарламентарне начине борбе када смо настојали да он оде с власти у Војводини. Он се није усудио чак ни да осуди провокацију на стадиону.

 

Заменик председника ЛСВ Бојан Костреш каже да држава годинама није реаговала. Слажете ли се с том оценом?

- Држава је реаговала, али касно. Можемо се сложити да треба радити превентивно како бисмо те негативне појаве спречили. Власник једне пекаре је званично писао полицији и тражио заштиту, а полиција му је такође дописом одговорила да не може да га заштити. То је пропуст полиције и не допада ми се начин на који је полиција реаговала у том случају. Међутим, полиција је сада реаговала ефикасније неко икад. Ипак, треба радити на превентиви која је најважнија.

 

Вучић: Иза напада не стоји озбиљна организација

Премијер Александар Вучић изјавио је да иза напада на пекаре Албанаца и Горанаца не стоји озбиљна организација и да су нападачи малолетници и млађи пунолетници и најавио да ће до краја дана бити ухапшени сви осумњичени. „Неки су били у алкохолисаном стању, неки не. Само за једну пекару нису откривени нападачи и мислим да ћемо током дана тај случај решити“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.