Вести

Мировић: Важан дијалог о заштити верског наслеђа

НОВИ САД - Дијалог о питању заштите културног и верског наслеђа веома је битно покренути, нарочито у посткомунистичким земљама које су имале лош односе према храмовима и црквама, изјавио је данас Председник Покрајинске владе Игор Мировић.

"Последњих година покренут је читав низ практичних питања у том правцу и већ постоје одређени резултати", рекао је Мировић, који је примио високу делегацију Конференције европских цркава, која борави у нашој земљи у склопу припрема Генералне скупштине Конференције европских цркава.

Мировић је истакао да ће Покрајинска влада радити на томе да буде добар домаћин тој конференцији, која ће се наредне године одржати у Новом Саду, саопштава Покрајинска влада.

"Бићемо добри домаћини, како би крајње поруке које буду произашле након анализирања тема на Генералној скупштини Конференције представиле и Нови Сад и Војводину као добре примере, који могу бити и нека врста регионалног узора", рекао је Мировић. 

Каже и да један од разлога одржавања Генералне Скупштине у Новом Саду јесте и жеља да се допринесе промовисању Новог Сада и Војводине као мултикултуралне и мултиконфесионалне средине на европском нивоу, у саставу промоције Новог Сада као Европске престонице културе 2021. године.

Конференција европских цркава са седиштем у Бриселу представља међународну верску организацију која посредује у међурелигијском дијалогу и заступа интересе цркава пред међународним институцијама као што су и Европска комисија и Европски парламент. 

Чланице Конференције европских цркава су 120 традиционалних цркава и верских заједница широм Европе, а Српска православна црква је чланица ове међународне организације и домаћин предстојеће Генералне скупштине.