Вести

Мировић: Војводина је данас место равноправних људи

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се на свечаној академији у Српском народном позоришту поводом 105. годишњице одржавања Велике народне скупштине и одлуке о присаједињењу Војводине Краљевини Србији, истакавши да су одлуке Велике народне скупштине донете 25. новембра 1918. у Новом Саду епохалне.

"Славећи историју, сећамо се с најдубљим поштовањем свих наших знаних и незнаних предака који су не одричући се свог сна и не обазирући се на жртве прошли тежак пут да би створили темељ на који смо сви ми и данас чврсто ослоњени и услове за слободу и равноправност свих људи и живот достојан човека", изјавио је Мировић.

Према Мировићевим речима, била је то бунтовна и поносна Српска Војводина, спремна да у страшном времену насталом после њеног формирања 1848. године брани своје право на постојање, самобитност и слободу.

"Војводина као неизбрисив запис и завет у свести не само сваког Србина већ и сваког правдољубивог и слободољубивог човека са ове стране Саве и Дунава. Војводина Светозара Милетића, Ђорђа Натошевића, Михајла Полит-Десанчића, Јована Јовановића Змаја, Јована Ђорђевића, Лазе Костића. Одлукама о отцепљењу од Угарске и присаједињењу Краљевини Србији Јаша Томић, Славко Милетић, Блашко Рајић, Јован Храниловић, Људевит Мичатек, Игњат Павлас и стотине других посланика из Бачке, Баната и Барање сан о слободи и уједињењу претворили су у јаву“, рекао је Мировић.

Војводина је данас, како је навео, место равноправних људи у којем свако с поносом може гласно да каже ком идентитету припада. Потврда је то, према Мировићевим речима, што се у Војводини, складној у својој различитости, одлучно води политика која снажно подржава очување сваког идентитета, па отуда и вертикала образовања на језицима мањина, од предшколског до факултетског, развијен систем јавног информисања на тим језицима и очуваност њихових културних и других специфичности.

"Део нашег дуга према онима који су се вековима борили, а у новембру 1918. године и изборили за будућност коју ми данас живимо и коју ће живети и наши потомци, јесу и нови ауто-путеви, мостови, брзе саобраћајнице и регионални и локални путеви, као својеврсне жиле куцавице привредног и сваког другог развоја, и све оно што радимо и градимо“, изјавио је Мировић.

Према Мировићевим речима, одуживање тог дуга никада не сме да буде прекинуто, јер нас управо оно покреће да будемо још бољи и успешнији, још сложнији и одговорнији.

"То је једини пут да баш онако као што су то урадили наши велики преци и ми поколењима која за нама долазе створимо претпоставке да живе још боље и услове да и сама креирају још бољу и још извеснију будућност за оне који ће доћи после њих", нагласио је Мировић.

Мировић је истакао да је Војводина нераскидиви део Републике Србије, који је снагом убеђења и бескрајном љубављу огромне већине одолео сепаратистичким тежњама, нарочито израженим у времену комунистичког једноумља.

 

 

 

Извор: Танјуг