Вести

ММФ свестан неспособности ове Владе

Неспособност Влада Србије демонстрира свакога дана и свакога часа.Управо смо примили вест да су припадници МУП-а бруталном акцијом онемогућили радницима Текстилног комбината „Рашка“, који иначе штрајкују пуних 6 година и за ових 6 година Влада Србије није успела да им реши егзистенцијална питања, њихово право на остварене зараде, социјални програм, на све оно што им заиста по цивилизацијским, демократским и позитивним законским прописима и припада у 21. веку. Дакле, СНС захтева од Владе Србије да омогући радницима комбината „Рашка“ да раде и пруже гаранције за исплату заосталих зарада, социјалног програма као и повезивање радног стажа. Власт је показала неспособност, бахатост и корумпираност и још једном је демонстрирала да су личне привилегије важније од сопственог народа и радника. СНС осуђује употребу силе од стране полиције према радницима који су данас мирно протестовали у време рамазанског поста без икаквог повода што је само још један вид демонстрације силе и доказ да Влада нема решење за горућа економска питања.

Ако се упустите у детаљнију анализу разговора или, боље рећи, закључака са представницима ММФ-а она три кључна су најбољи доказ да је и ММФ спознао неспособност Владе и да све круцијалне и реформске потезе оставља за наредну Владу. Три кључна договора, поштовање фискалних правила, одлагање реформе пензионог система за наредну  Владу и неопходност јаче контроле трошења новца за капиталне инфраструктурне пројекте је најбоља порука ММФ-а шта мисли о актуелној Влади.

Кренимо редом, поштовање фискалних правила. Ви знате да је то једно од закључака и претходних договора са ММФ-ом, али је Влада све урадила да не испоштује фискална правила, па је и донела Закон о локалној самоуправи који ће продубити буџетску рупу у наредној, односно у овој, за 10 милијарди, а у наредној за 40 милијарди динара. Током целог лета, док масовно људи добијају отказе у привреди и ванпривреди, министарства су расписивла масовно конкурсе и увећавала администрацију желећи да ухлебе своје политичке активисте пред губитак власти на првим наредним изборима, а како се све то одвија вероватно ће бити и брже него што су они планирали.
Трећи моменат који указује да Влада нема намеру да поштује фискална правила и да пренабрегава савете њеног Фискалног савета који је формирала у име државе да контролише стање јавних финансија јесте чињеница и намера да у току септембра се додатно задужи за 750 милиона евра. Тих 750 милиона евра не само да ће бити додатна обавеза генерацијама које долазе да га враћају, него ће у великој мери истиснути огроман финансијски потенцијал банака којим би могли да финансирају привреду. Сада ће лепо банке, захваљујући високим каматама на записе и обвезнице, свој новац улагати у сигурну добит, а не да финансирају и онако неликвидни сектор. При томе, та иста држава дугује привреди преко милијарду евра и представља прави генератор неликвидности. Влада не размишља о томе већ једноставно спас види у вођењу маркетинга и агресивној причи о аранжману са ММФ из предострожности. Последњи састанак Владе са представницима НБС и привредницима говори само да Влада има списак жеља, али нема ниједну конкретну економску меру којом би побољшала животни стандард грађана.

Даме и господо, један председник Француске је ове године у сврху смањења јавних трошкова отказао гала пријем поводом националног дана празника и тиме уштедео пореским обвезницима Француске 700.000 евра, Берлускони је донео рестриктиван и ригорозан план смањења јавних финансија, Румунија, све европске земље смањују јавне расходе, стежу каиш и прилагођавају се надолазећем другом таласу кризе, а наша Влада шири јавне финансије, запошљава нове људе, повећава администрацију и ништа од обећаног са ММФ-ом до сада није испунила. Сетите се само колика нам је инфлација, а и то је био један од договора, сетите се само колики нам је буџетски дефицит. Подсетићу вас још једном, за првих 7 месеци 87 милијарди минуса, а 120 је планирано за целу годину.

Дакле, више него очигледно да ће ребалансом буџета морати да се покрије тај дефицит и у последња два месеца, што је још забрињавајуће, имамо пад буџетских прихода или пореских прихода, пад привредне активности и то само наговештава да нас не чека нимало ружичаста јесен.
Зато СНС још једном позива Владу Србије да у интересу грађана и раста животног стандарда донесе сет краткорочних, али и дугорочних реформских мера и потеза да би побољшала заиста изузетно лошу економску ситуацију у земљи. Ако то није способна, и већ је више пута то демонстрирала да није, нека распише ванредне парламентарне изборе или редовне, сасвим свеједно, да људи одговорни и економски способни реше горуће проблеме. Понављам још једном, крупни потези су остали, како кажу представници ММФ-а, за нареду способнију Владу, јер су видели да у ове три године узалудне приче са неспособном Владом заиста представљају губитак и енергије и времена.
Има ли питања? Изволите!

Новинар: Да прокоментаришете ово везано за изјаву председника Србије, јуче везано за Србију и њеног статуса за ЕУ?
Проф. др Миленко Џелетовић: По завршетку конференције за новинаре биће подељено саопштење СНС, став СНС у вези те изјаве.
Ако нема више питања, хвала вам најлепше!