Вести

Мој закон је био катастрофа, али овај је десет пута гори

Како ви видите посету српске делегације Кини?
Прво, зар нису ти исти, који сада воде тамо делегације, говорили 2000. године да Кина покушава да уништи Србију и да покушава од Србије да направи неразвијену државу. Затим су неки, који сада тамо путују, причали како се у Кини једу живи кучићи на улицама, а сада им је сарадња с том државом најважнија и најбоља. Напредњаци јесу за рационалну, коректну и разумну сарадњу с Народном Републиком Кином, јер то је велика светска сила, али нас интересују резултати ове посете, а не празне приче. Чињеница је да ми тамо нисмо добили државни кредит, већ комерцијални кредит са три одсто каматом, а истовремено уопште Србија није та која ће дати репроматеријал за најављену изградњу моста, нити ћемо одлучивати ко ће и на који начин ће да га гради, већ то раде кинеске компаније. Једноставно се поставља питање-шта је ту тако велики резултат. Лепо је то што је председник видео Шангај, сигуран сам да ће извући одређене закључке из те азијске метрополе, али озбиљни резултат је изостао.

Када очекујете изборе?
Мислим да се министар економије Динкић већ спрема за изборе и да је зато показао наводно чврст став око повећања пореза, јер ако повећа порезе, зна да на изборима не би имао баш никакве шансе. Сматрам да он очекује да за четири или пет месеци буду расписани ванредни парламентарни избори на којима се нада да би поново могао да влада уцењујћи некога. Влада сигурно има намеру да распише изборе крајем априла или почетком маја, али нисам сигуран да ће до тада опстати.

Да ли је могућа коалиција између ДС-а и СНС-а?
То није реално, али желим да истакнем да су они урадили и неколико позитивних ствари. Данас нема политичких убистава у Србији и нико не брине за будућност своје деце, то је ипак једна добра тековина. Напредњаци би желели од ДС-а да схвате да силазак с власти и долазак на власт није питање живота и смрти. Један део ДС-а то разуме, док су се други толико узели у власт да за њих нема живота без те власти. Плашим се да би ти људи могли да ураде опасне ствари, као што је доношење Закона о информисању. Надам се да ће ту разум превладати, јер како год окренете, извесно је да ће вам временом доћи крај. Тако ни Вук Драшковић није осетио када му је дошао политички крај. Само у Србији је случај да неко не пушта другог да постане председник партије. Подсећам да ни Мићуновић није пустио Ђинђића да води партију, иако се показао као успешнији вођа. Код нас се чак ни партијска власт не предаје тако лако, замислите онда само како они доживљавају државну власт. То је један од оних принципа које морамо да мењамо из корена.

Како оцењујете српску спољну политику?
Добро је да сарађујемо са било ким, па и са несврстанима, али се увек враћам на онај резултат који је на семафору. Лепо је навијати, али резултат каже да губимо. Резултат Јеремићеве спољне политике је такав да ми имамо све мање од Косова, иако су му пуна уста Косова, а да по другим питањима немамо ништа, управо због тога што се хвалимо колико смо урадили на Косову. Губитак се овде једноставно маркетиншки обради и прикаже се као да је остварен неки резултат, али на семафору пише другачије.

Какву би спољну политику водили напредњаци?
Наша жеља је да држава иде ка Европској унији и да будемо нешто што је мост између истока и запада. Желимо да покушамо на реалан начин, а не кроз телевизијску причу, да извучемо што је могуће више, а изгубимо што је могуће мање. Да ли ћемо нешто да изгубимо, у нашим разговорима са западом и истоком-хоћемо. Али, требало би да настојимо да изгубимо што је могуће мање. Не можемо само да причамо празне приче о дивним резултатима преговора с међународном заједницом. Ту постоји много сукобљених интереса и из лоше ситуације морамо да извучемо најбоље што можемо, а не да други одрађују своје прљаве послове, а Србија само да пропада из дана у дан. Значи, извући што је могуће више, изгубити што је могуће мање, држава да иде ка Европској унији. Мора се јасно рећи људима у Србији какве проблеме имамо и које су то препреке на том путу и не прикривати реалност причама и спиновањима о односу снага у свету. Требало би рећи људима ово можемо, а ово не можемо, и то је то.

Да ли би улазак у НАТО побољшао услове за живот Срба са Косова?
Сви у свету знају да је улазак у НАТО немогућ у овом тренутку и нико то ни не тражи од нас. Ми имамо скупштинску декларацију о војној неутралности и тај улазак није услов за чланство у ЕУ. Позиција Србије ван војних блокова је добра у овом тренутку, али не знам шта ће бити за 20 година, тада ће неки други политичари одлучивати.


Шта би по вама требало да буде приоритет у економској кризи?
Влада доноси мере које неће извући српску економију из кризе. Мере социјалне заштите су такве да могу њима само да кажу да су се наводно бринули о народу, а то ни једну фирму неће да извуче из пропасти, нити ће саградити нове фабрике, нити довући инвестиције. То је онако прича тек да би нешто говорили. Ајде да се похвалимо како много волимо људе у Србији. Мало смо поцрнели на мору, сунчали смо се довољно, а сада ћемо да причамо како волимо свој народ.

Која ће бити разлика између радикалске и напредњачке власти у Земуну?
Разликоваће се много, јер неће бити никаквог урбанистичког хаоса. Управо радимо на спајању Господске улице и Змај Јовине да бисмо напокон направимо шеталиште и то ће постати веома атрактивна локација. Али победићемо ми и на Вождовцу. То сам рекао и прошли пут па су се неки смејали, али то кажем поново, а сада се више не смеју. Победићемо јер стварност не можете да измените телевизијом.


Какву комуникацију желите са Војиславом Шешељем?
Ја њему желим што бржи повратак и немам никакав проблем с тим, пошто видим да неки несрећни аналитичари попут Ђорђа Вукадиновић а и осталих несрећника говоре како нећу моћи да га погледам у очи. Па знате, нисам ја клео његову децу, него он нашу децу. Не знам како ће он мене смети да погледа у очи, а шта год да он уради и како год да то уради, он је политичка прошлост због својих идеја, своје политике и свог начина комуникације. Он зна да га се не бојим и да уколико ми запрети, увек могу да га разоружам. Мени је заправо драго што он води такву кампању против мене, јер нема ми шта ту много да се миримо. Ако ме лично питате, можда бих и остао међу радикалима, али размишљајући о будућности Србије и наше деце, определио сам се за напредњаке.


Да ли бисте икада више сарађивали са СПС-ом?
Боље да мене не питате за коалиције са СПС-ом, питајте Тому Николића. Ја нисам фан СПСа и то не могу да сакријем ни унутар странке, али то је мој лични став и зато вам кажем да упутите питање другоме. Ја не видим такву срадњу у будућности, можда неко други види. Много ми је драго што је Дачић изјавио да је близак са ДС-ом, јер ја ионако не видим разлику између ДС-а и СПС-а.


Да ли бисте давали изјаве о мањинама какве даје градоначелник Београда, да сте на његовом месту?
У једној ствари бих се пре свега разликовао, а то је да не пребацујем своју кривицу на друге. Мој однос према Ромима и осталим мањинама је познат и непромењен. Ја ромско дете третирам као српско дете и као и свако друго дете. Код мене неће бити како разлике у односу према деци, тако ни у односу према људима.