Вести

Момировић: Ако буде потребно послаћемо и додатну помоћ Палестини

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић данас је у име Владе Србије, са аеродрома "Никола Тесла" испратио други авион којим је упућена хуманитарна помоћ у роби Палестини, као вид помоћи угроженом становништву услед критичне хуманитарне ситуације у Појасу Газе.

Том приликом министар Момировић поручио је да је обавеза и Владе Србије и српског народа да упуте помоћ угроженом становништву у Појасу Газе и покажу пажњу и солидарност.

Министар Момировић нагласио је да помоћ садржи 900 тона робе укупне вредност од три милиона евра.

"Ако буде потребно послаћемо и додатну помоћ", истакао је министар Момировић.

"Првим авионом јуче послали смо 52 тоне", рекао је министар Момировић и нагласио да ће преостала помоћ која није стала у овај други авион ка Египту кренути бродом.

Подсетио је да се хуманитарна помоћ Палестини упућује на основу Закључка Владе Србије, а садржи робу намењену угроженом становништву услед критичне хуманитарне ситуације у Појасу Газе.

Хуманитарна помоћ садржи храну (рибље сардине, говеђи нарезак, грашак, обрано млеко, брашно, шећер, пасуљ, пиринач, тестенине, сунцокретово уље, шећер), укључујући и воду, медицинску опрему (санитетски комплети, хируршке маске, газе, завој, компресе стерилне, заштитни мантили, заштитни скафандери и друго), као и шаторе за смештај породица, рекао је министар Момировић.

Уважавајући комплексност ситуације, не може се проценити тачан период у којем ће ова роба стићи до становника Газе, али, како је министар рекао, могла би да буде испоручена за неколико недеља.

План је да помоћ по доласку у Египат преузме Црвени полумесец Египта и даље камионима превезе у Појас Газе, навео је Момировић.

Хуманитарну помоћ превози карго авион "Egypt Air".

 

Уговор о слободној трговини са Кином доноси револуцију за 10.412 наших производа

Министар Момировић нагласио је данас да ће Уговор о слободној трговини са Кином, који ступа на снагу 1. јула, донети велику добробит Србији и српским произвођачима и нагласио да ће, између осталог, захваљујући томе 10.412 домаћих производа бити ослобађано од царине.

"Србија је једина земља у Европи која има тај споразум, за наше компаније и привреду отворили смо врата највећег тржишта на свету. Више од 10.400 производа ће бити ослобођено на том тржишту, и то је по мом мишљењу мала револуција - велика шанса за све компаније", истакао је министар Момировић новинарима на аеродрому "Никола Тесла" где је испратио други авион хуманитарне помоћи намењене угроженом становништву у Појасу Газе.

Прецизирао је да је Србија једина земља у Европи која има споразум о слободној трговини.

"За наше компаније и привреду отворили смо врата највећег тржишта на свету. Више од 10.400 производа ће бити ослобођено на том тржишту, и то је по мом мишљењу мала револуција - велика шанса за све компаније", рекао је министар Момировић.

Шанса ће се развијати у наредним годинама, рекао је министар Момировић и нагласио да је Уговор конкретна мера која ће допринети остваривању циљева из Програма "Скок у будућност".

Подсетио је да је само у прошлој години извоз смрзнуте малине имао раст на кинеском тржишту од 350 одсто.

"Од првог јула, када уговор ступи на снагу, царина за смрзнуту малину више неће постојати. Тако да су то велике ствари, велики револуционарни кораци", нагласио је министар Момировић и подсетио да ће тај споразум и сви постигнути споразуми давати своје ефекте у наредним годинама и да је то веома добра ствар.

Министар Момировић је то изјавио одговарајући на питање новинара да прокоментарише посету кинеског председника Си Ђинпинга Беогаду и бенефите које се могу очекивати у економском погледу.

Како је рекао, Србија и Кина потписале су споразуме којима се гради заједничка будућност наше две државе.

Нагласио је да очекује да ће све то генерисати веома много инвестиција. 

"Очекујем да ће то бити конкретна мера која ће допринети основном циљу наше политике "Скок у будућност", да просечна плата буде 1.400 евра, да просечна пензија буде 650 евра", навео је и подсетио да смо прешли велики пут претходних година.

"Практично смо изградили инфраструктуру са нашим кинеским пријатељима и заједнички подигли кључне индустријске капацитете", рекао је министар Момировић и додао да ту пре свега мисли на рударски басен Бор и на железару Смедерево.

То су, како је прецизирао, компаније које данас извозе милијарде евра. 

То су компаније које су инвестирале у Србију више од милијарду и 400 милиона евра", рекао је министар Момировић и нагласио да морамо да направимо нови искорак, да уђемо у инвестиције које подразумевају нове технологије, авангардне индустрије, вештачку интелигенцију, летеће аутомобиле.

Како је рекао, све ово је још једна нова велика страница у нашим односима.

Оценио је да није мала ствар када председник велике државе на свету, када најмоћнији човек на планети одабере да баш Србија буде земља коју ће посетити, да му баш Александар Вучић као председник Републике буде домаћин.

Додао је да то показује и каква је данас репутација Србије.

Пре само неколико недеља председник Вучић био је у посети председнику (Емануелу) Макрону у Паризу када је дочекан са ништа мањим почастима него што је председник Си дочекан пре неколико дана", рекао је министар Момировић и нагласио да Србија на тај начин гради односе са свим земљама, како у Европи, тако широм света.

"Не одричемо се традиционалних пријатеља, све то радимо у интересу нашег народа", навео је министар Момировић и изразио уверење да ће привреда наћи пут који је влада утабала.

Изразио је очекивање да ће људи истражити и открити то тржиште, да ће подићи инвестиције, да ће пласирати све више производа на том тржишту.

На питање како ће неке земље гледати на посету, рекао је да је председник Кине посетио и Француску и да му се не чини да неко прети санкцијама председнику Макрону.

"Сви данас раде са Кином. Кина је најмоћнија трговинска сила. Да се не лажемо, ми имамо трговинску размену са Кином у износу већем од шест милиона долара. Кина је други најважнији економски партнер Србије. Али економска размена Немачке и Кине је много већа", навео је министар Момировић и додао да Србија том сарадњом обезбеђује само боље предуслове за нашу привреду и грађане.

Сви желе да имају што дубље економске и политичке односе Кином, пре свега због својих грађана, рекао је министар Момировић.

 

 

Извор: Танјуг