Вести

Момировић: Циљ забране увоза српске робе протеривање Срба са КиМ

Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић изјавио је да је циљ забране доласка робе из централне Србије на Косово и Метохију, коју је увела Приштина, протеривање Срба са својих вековних огњишта на Косову и Метохији и онемогућивање да се српска роба продаје у јужној Покрајини.

Министар Момировић позвао је међународну заједницу, пре свега Сједињене Америчке Државе и Европску унију да реагују, и поручио да Влада Србије неће дозволити да српски народ на Косову и Метохији буде угрожен, али да је њен циљ да очува мир.

"Имамо две стране проблема. Прва је хуманитарна, јер је очигледно да је основни, а вероватно и једини циљ премијера приштинских привремених институција Аљбина Куртија да протера српски народ и угаси постојање наше цркве и језика на Косову и Метохији. Притисак се односи на то да им се онемогуће лекови и роба, основне животне намирнице. Други аспект је да уништавају наше тржишне шансе за наше производе јужно од реке Ибар", рекао је министар Момировић.

Истакао је да је то потпуно неприхватљиво и да је више пута писао Европској унији, али да је изненађен колико мало ефекта има ауторитет Европске уније на Косову и Метохији.

"Комесар (за суседство и проширење Оливер) Верхељи је јасно изнео свој став, рекао је да је то став Европске комисије, они се не слажу са тиме, осуђују, али ми немамо никакве ефекте тога на терену, немамо никакву реакцију. Да ли је могуће да је њихов ауторитет толико мали?", запитао је министар Момировић.

Додао је да та ситуација мора да се заустави, јер је, како је рекао, Аљбин Курти опасан. 

"Он прави хаос на југоистоку Европе у условима када ми имамо хаос на истоку Европе, рат две највеће државе. Имамо сталну претњу сукобом у нашој јужној покрајини, на сред Балкана. Као влада нећемо дозволити да наш народ буде угрожен, али наш циљ је да очувамо мир", истакао је министар Момировић.

Докле ће ситуација бити таква, каже, највише зависи од Сједињених Америчких Држава и Европске уније.

"По Резолуцији 1244, они су одговорни за управљање Косову и Метохији, не привремене институције. Командант КФОР има врховну власт на Косову. Они морају да зауставе протеривање нашег народа и успоставе нормалну тржишну утакмицу, не само за производе из централне Србије, него за све", сматра министар Момировић.

Како је рекао, прави одговор би био да се нешто деси на терену и да Срби и Албанци почну поново да послују, јер је тако било и када је био рат, економија нас је повезивала. 

Министар Момировић наводи да нису угрожене само српске већ и међународне компаније.

"Ради се о перспективи. Ако су то легитимни акти који немају осуду, шта је следеће, каква је будућност? Привреда не воли нестабилност и непредвидивост. Ми морамо њима да понудимо предвидиве услове како би инвестирали. То је оно што нам је потребно и што свима нудимо, нове фабрике, нове путеве, перспективу, раст плата. Молимо све да се окрену ка томе, а не причама из прошлости", закључио је министар Момировић.

 

Зауставили смо инфлацију, у Србији тренд снижавања цена

Министар Момировић изјавио је да је у Србији већ неколико месеци присутан тренд снижавања цена и пада инфлације.

"Мислим да ће он у овом месецу бити највидљивији. Мислим да ће инфлација у јулу бити 12,5 и очекујем да ћемо инфлацију до краја године свести на (ниво) до осам одсто, а да ћемо у првој половини наредне године успети да је доведемо у жељени оквир, између два и четири одсто", рекао је министар Момировић.

Истакао је да увек храна највише утиче на инфлацију, а да земље које више свог дохотка троше на храну имају већу инфлацију.

Како је рекао, уље је са 169 динара пало на 149, шећер је за осам динара јефтинији, док су јунеће и свињско месо појефтинили 30-40 година.

"Нисмо постигли свој циљ, али смо на путу. Зауставили смо инфлацију и она сада полако иде доле. По стандарду и економском развоју постајемо развијена земља средње Европе, полако стижемо Мађарску, Словачку, Пољску. То је предуслов да би постали као развијене земље Западне Европе", рекао је министар Момировић.

Додао је да ни у једном тренутку није била угрожена снабдевеност робом у Србији, чиме не могу да се похвале ни многе земље у Европској унији, а да је инфлација  висока већ неко време у целој Европи, нарочито на истоку Европе.

"Јако је тешко у условима када имате рат у Украјини две највеће европске државе да исконтролишете инфлацију до краја. То се види у Србији, Мађарској и у свим земљама источне Европе. Инфлација је висока у свим земљама источне Европе. Треба гледати земље источне Европе. Код нас је мало нижа него у Мађарској, мало виша него у Бугарској, Пољској, али судбина нам је слична", поручио је министар Момировић.

Како је рекао, од 1. септембра имаћемо раст плата у здравству и просвети и то је најбољи начин за борбу против инфлације.

"До јануара имаћемо кумулативни раст плата у тим сегментима преко 20 одсто, што је много више од инфлације", закључио је министар Момировић.

 

 

 

Извор: Танјуг