Вести

Момировић: Ефекти акције "Боља цена" бољи од очекиваних

Месец дана после почетка акције "Боља цена" можемо рећи да су њени ефекти бољи него што смо очекивали, изјавио је министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић и навео да је промет неких производа чија је цена снижена у овој акцији порастао и за 1.000 одсто.

"Нећете се изненадити о ком производу је реч. Реч је о паризеру али је скочио и промет за јогурт, сок од јабуке за 800 одсто, што показује колико људима значи појефтињење ових производа", рекао је министар Момировић и подсетио да се на листи производа у овој акцији налази 36 артикала.

Министар Момировић најавио је да се размишља о проширењу акције у наредном периоду а одговарајући на питање које би робе могле појефтинити рекао је да се то пре свега односи на оне производе који су значајни за припремање слава, не прецизирајући о којим се тачно артиклима ради.

"Омогућили смо људима да купују по нижим ценама, наставићемо са овој акцијом која доприноси очувању стандарда грађана. Очекујемо да инфлација настави да пада, после мартовског врха, када је била већа од 16 одсто, смањивала се а очекујемо да у октобру буде и једноцифрена", рекао је министар Момировић.

 

Борићемо се да обезбедимо животне намирнице за наше људе на Косову и Метохији

Министар Момировић изјавио је да је, и после разговора које је имао у Бриселу, тешко рећи када ће бити српске робе на Косову и Метохији.

Министар Момировић навео је да приштинска влада блокира ЦЕФТА споразум и трговину српским производима на територији Косова и Метохије, али да ће се Србија борити и обезбедити снабдевање за своје људе у покрајини.

"Многе компаније, пре свега са југа наше земље, које деценијама сарађују са албанским партнерима, сада то не могу да раде, што је први пут у историји, јер су и за време рата Срби и Албанци пословали", рекао је министар Момировић.

Према његовим речима, нико више не прича о тој трговинској блокади јер смо на прагу хуманитарне катастрофе, блокирана је трговина и допремање основних животних намирница.

"Тешко је причати о трговинским ефектима и штети по привреду када имате очигледан притисак да се људи иселе. И то није први притисак. Ми већ шест месеци имамо веома агресивну политику према нашем народу са очигледно само јединим циљем - да се протерају са Косова и Метохије", рекао је министар Момировић. 

Министар Момировић истакао је да су последице блокаде робе несагледиве.

Коментаришући изјаву европског комесара за проширење Оливера Вархељија, који је после разговора са њим рекао да илегалне трговинске баријере морају бити укинуте, министар Момировић истакао је да је то сасвим јасно и да Србија о томе прича месецима.

"Ја сам писао многим својим колегама широм Европе и света и сви се они слажу да је то неприхватљиво и да блокада мора да се укине, али се то на терену не дешава", рекао је министар Момировић.

Министар Момировић додао је да мора да се омогући слободан промет људи и роба и да се Србија неће зауставити док не обезбеди да основне животне намирнице за Србе буду доступне у продавницама на Косову и Метохији.

 

Извор: Танјуг/РТС 1