Вести

Момировић: "EXPO 2027" прилика за убрзани раст

Државна и привредна делегација Србије недавно је била у званичној посети Јапану, са циљем унапређења трговинске размене. О приликама које се отварају нашој земљи, почевши од јула, када ће ступити на снагу Споразум о слободној трговини са Кином, те наредним корацима Министарства унутрашње и спољне трговине Републике Србије, укључујући и трговинске односе са земљама у региону, за "Политику" говори Томислав Момировић, министар унутрашње и спољне трговине Републике Србије.

* Недавно сте се вратили из Јапана. Колико је Далеки исток близак нашој економској перспективи и да ли је могућ развој трговинских односа између наших земаља?

- Била ми је част да предводим највећу државну и привредну делегацију која је посетила Јапан у претходних 40 година. Већ на јесен очекујемо јапанску привредну делегацију у Београду и сасвим сигурно ће то бити прилика да се интензивирају контакти наших привредника. У 2023. години робна размена са Јапаном износила је 332 милиона долара, а у последњих седам година укупан промет повећан је за 97 одсто. Јапанске компаније инвестирају око 100 милиона евра годишње. Морамо да направимо такав план да у наредних неколико година трговинску размену подигнемо на милијарду евра годишње. Такође, желимо да видимо нове инвестиције јапанских компанија и да са садашњих, око 4.000 запослених, 2030. у јапанским компанијама ради преко 20.000 људи. Током тродневног званичног боравка у Јапану одржали смо низ значајних састанака са министрима у Влади Јапана, као и са представницима пословних заједница ЈЕТРО и "Кеинданрен". На састанку са министром трговине Јапана истакао сам спремност Владе Србије да започне преговоре о билатералном споразуму о заштити инвестиција (БИТ). Желимо да привучемо нове инвестиције из Јапана, као и да нашим компанијама приближимо јапанско тржиште.

* Међу значајним споразумима које сте потписали у прошлом сазиву био је спољнотрговински споразум са Кином, а ускоро вас очекује нови уговор са Египтом. Каква су очекивања?

- Првог јула ступа на снагу Споразум о слободној трговини са Кином и то је невероватна шанса за нашу земљу и за наше компаније, јер ће ту прилику имати само компаније из Србије. Видимо да су и јапанске компаније, као, уосталом, и немачке и италијанске компаније из Европе, заинтересоване за потенцијале које ће донети ексклузивни трговински аранжман са Кином. Прве позитивне ефекте споразума имаћемо следеће године. Оно што је важно и што помињем сваки пут јесте да наше компаније наставе да инвестирају у кинеско тржиште, да наш извоз са милијарду и двеста милиона евра скочи на преко две милијарде у наредне три-четири године. Споразум о слободној трговини између Србије и Египта превасходно ће донети велике шансе за наше пољопривредне производе. Египат, са преко 100 милиона становника, најмногољуднија је земља у арапском свету, док је у читавој Африци треће највеће тржиште. Преговори о Споразуму о слободној трговини готово су завршени, остало је неколико питања, у које је укључен председник Вучић. Желимо да отворимо нове могућности за извоз српских производа на ово важно афричко тржиште и ја сам сигуран да ће наша привреда ове шансе успети да препозна.

* Министарство унутрашње и спољне трговине забележило је значајне резултате. Каква је стратегија вашег министарства у данашњој влади Милоша Вучевића?

- Србија је у 2023. остварила рекордну спољнотрговинску робну размену са светом, а када робној размени додамо и сектор услуга, видимо да је прошле године укупан извоз Србије био близу 42 милијарде евра, док је наш извоз пре само 12 година био близу 12 милијарди евра. Наша земља је у последњих неколико година показала значајан економски напредак. Ово је резултат наших континуираних напора на побољшању пословног окружења, привлачењу страних инвестиција и имплементацији реформи које су допринеле ефикаснијем тржишту и стабилном економском расту. Морам да истакнем то да ће предстојећа организација "ЕХРО 2027", у Београду, бити изузетна прилика да економија наше земље настави да расте још убрзаније. Председник Александар Вучић је пред нас ставио амбициозне циљеве. Поред развоја инфраструктуре, трговине и ширења туристичких потенцијала, "ЕХРО 2027". ће имати и значајан утицај на развој економије Србије. То ће додатно допринети привлачењу домаћих и међународних инвестиција. Како је председник Вучић подвукао, у оквиру програма "Скок у будућност - Србија 2027", до 2027. биће уложено 18 милијарди евра у више од 300 пројеката у Србији. На Влади Србије, са премијером Милошем Вучевић на челу, јесте да у наредним годинама тај план спроведе у дело. Наш циљ је да до 2027. просечне плате буду 1.400 евра, а просечне пензије 650 евра, и ми од тог циља нећемо одустати. Наши грађани то заслужују.

* Како планирате конкретно да побољшате трговинске односе са земљама у региону и шта ће бити ваши приоритети како би се више српских производа нашло на тим тржиштима?

- Нема сумње да су наши најважнији економски партнери пре свега земље у региону. С њима делимо овај простор и заједно можемо изградити бољу економску будућност. Србија ће увек бити ту за Републику Српску, али не смемо заборавити да две трећине наших трговинских односа, поред Републике Српске, одлази на бошњачко-хрватску федерацију. Такође, не смемо запоставити ни наше трговинске односе са Северном Македонијом и Црном Гором. Морамо да радимо на побољшању репутације наших производа у тим земљама. Ове државе су стратешки важне за економију наше земље и увек ћемо имати спремну стратегију како да заштитимо наше економске интересе у региону. Економија је кључна за вођење наше политике и представља темељ за изградњу стабилних односа са нашим суседима.

* Европско тржиште је веома значајно на путу европских интеграција. Како се сегмент трговине односи према политичким препорукама ЕУ? Да ли је интерес изнад политике?

- ЕУ је најзначајнији трговински партнер Србије, која се налази на европском путу. ЕУ у протеклим годинама чини стабилне две трећине укупног извоза и око 55‒60 одсто укупног увоза Србије. Србија је сигурна земља и апсолутно отворена за нове инвестиције. Узмемо ли као пример француске инвестиције, видећемо да је Србија преузела водећу улогу као регионални индустријски, трговински и дигитални хаб, привлачећи око 80 одсто француских улагања у региону западног Балкана. Немачка је водећи привредни партнер Србије. У 2023. години је трговинска размена са Немачком достигла износ преко девет милијарди евра. Данас преко 82.000 наших људи ради у немачким компанијама и свака пета компанија међу петнаест највећих извозника долази из Немачке. У прошлој години је прилив страних директних инвестиција био већи од 4,5 милијарди евра, а највећи део, близу 70 одсто, долази из европских земаља. Након изградње важних путних коридора кроз западну Србију, сада видимо долазак нових компанија у овај део земље. Наставићемо да се боримо за нове фабрике и нова радна места.

 

 

 

Извор: Политика