Вести

Момировић: Нулта толеранција за сиву економију

Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић присуствовао је акцији уништавања више од пет тона илегалног резаног дувана, 3,5 тоне дувана у листу, 26.000 боксова цигарета, 12.000 боксова мотаних цигарета, две тоне дувана за наргиле и готово 1.200 паковања забрањеног никотинског производа "СНУС".

Запленом наведених дуванских производа спречена је штета за буџет Републике Србије од око 200 милиона динара.

Министар Момировић је нагласио да држава финансира велики број јавних установа и да сви људи који избегавају плаћање пореза, нарочито људи који купују цигарете без акцизних маркица умањују потенцијале државе да одради ове своје основне функције.

"Ми ћемо наставити да се боримо и сузбијамо сиву економију, јер то све озбиљне државе раде. Наш циљ да 2027. године просечна плата у Србији буде 1.400 евра и просечна пензија буде 650 евра можемо да остваримо само ако будемо деловали као озбиљна држава, што смо чинили до сада. Нулта толеранција за сиву економију", рекао је министар Момировић.

Министар Момировић се захвалио запосленима у тржишној инспекцији, градској управи Града Смедерева, као и људима из великих дуванских компанија, јер су, како је рекао, само прошле године у буџет Србије уплатили више од милијарду евра.

"Молим људе да купују дуван и цигаре са овлашћеним маркицама, тиме финансирају своју државу - све јавне службе, полицију, војску, професоре, лекаре", апеловао је министар Момировић.

Нагласио је да се уништавање обавља на еколошки прихватљив начин.

"Више се не ради као што се некада радило спаљивањем, ради се посебном методом, па се касније користи као вештачко ђубриво. Кажу да се то зове компостирање и мешање са другим материјалима како би могло да буде коришћено у даљој експлоатацији и као вештачко ђубриво", рекао је министар Момировић.

Уништену робу је Тржишна инспекција ресорног министарства, кроз спроведене поступке инспекцијског надзора трајно одузела од физичких и правних лица, која су покушавала да ове производе пласирају на српско тржиште не поштујући законом утврђена правила о продаји дуванских и сродних производа.

 

 

 

Извор: Танјуг