Вести

Момировић: Расински округ има снажан раст

Укупна спољнотрговинска робна размена привреде са територије Расинског управног округа у периоду од јануара до априла ове године достигла је 300 милиона евра и бележи раст од 9,3 одсто у односу на исти период претходне године, изјавио је данас министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић приликом посете Регионалној привредној комори Крушевац.

"Након ступања на снагу Споразума о слободној трговини између Србије и НР Кине очекујемо да ће већ у првој години примене спољнотрговинска робна размена компанија које послују у Крушевцу и околини бити преко милијарду евра", рекао је министар Момировић.

Министар Момировић посетио је РПК поводом представљања Споразума о слободној трговини између Србије и НР Кине који ступа на снагу 1. јула ове године и нагласио да у Расинском округу послује више од 10.200 активних предузетника, као и да је запослено око 60.000 грађана.

"У поређењу са 2015. годином просечне зараде су дуплиране, док је индустријска производња у првом кварталу ове године у односу на исти период прошле године већа за 9,4 одсто", рекао је министар Момировић.

Министар Момировић најавио је да ће осим данас у Крушевцу, центру Расинског округа, у наредним седмицама заједно са регионалним привредним коморама у великим привредним центрима широм Србије наставити са представљањем бенефита Споразума о слободној трговини са НР Кином.

"Зато позивам све привреднике да искористе ову јединствену прилику да се информишу, да се повежу, да заједно постигнемо успех и унапредимо нашу економију кроз могућности које овај Споразум пружа када је реч о извозу и повлашћеном приступу огромном кинеском тржишту", рекао је министар Момировић.

Министар Момировић истакао је да ће наше компаније захваљујући овом Споразуму имати слободан приступ тржиштима која обухватају популацију од преко 2,2 милијарде становника и додао да ће Србији овакав статус омогућити конкурентску предност и учинити нашу земљу још атрактивнијом дестинацијом за инвестиције и пословање.

"Кина је у 2023. години била други спољнотрговински партнер Србије са разменом од 6,1 милијарде долара, а овај Споразум ће додатно ојачати економске везе и повећати српски извоз на кинеско тржиште", рекао је министар Момировић.

Министар Момировић нагласио је да је Србија одлучна да изгради економију која је конкурентна и отворена ка свету.

"Споразум о слободној трговини са НР Кином је само један од корака у том правцу, али је важан корак који ће отворити нове хоризонте за наше привреднике и омогућити им да свој потенцијал реализују на глобалном нивоу", нагласио је министар Момировић.

Приликом ове посете министар Момировић обишао је и малопродајни објекат "Супер Вива" компаније "Вива 92" у Крушевцу која запошљава око 200 људи и значајно доприноси унапређењу привредног амбијента града Крушевца.

"Ово је пример како домаће компаније и један локални малопродајни ланац могу бити покретачи привредног раста, стварања нових радних места и унапређења локалног привредног амбијента. Наставићемо да радимо на стварању повољног пословног амбијента и на подршци нашим компанијама да буду успешне и на међународној сцени", закључио је министар Момировић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг