Вести

Момировић: Размена са Грчком за 10 година повећана са 360 на око 800 милиона евра

Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић изјавио је да је у последњих 10 година вредност укупне робне размене између Србије и Грчке значајно увећана, са 360 милиона евра у 2012. години на скоро 800 милиона евра у 2023. години, што представља повећање за више од 120 одсто.

Министар Момировић је говорећи на српско-грчком пословном форуму који се одржава у Палати Србија, рекао да компаније које имају производњу у Србији и чији производи су стекли домаће порекло, имају прилику да пласирају своје производе и услуге по преференцијалном третману на тржишту од 2,7 милијарди потрошача.

Реч је о тржишту Европске уније, Кине, Евроазијске економске уније, југоисточне Европе - ЦЕФТА и Турске, што значи да им је омогућен увоз на поменута тржишта без царина на увоз или по сниженим царинским стопама.

Такође, производи пласирани на тржишта САД, Јапана, Аустралије уживају третман најповлашћеније нације.

Министар Момировић је додао да ће се групи земаља са којима Србија има потписане споразуме о слободној трговини, ускоро придружити и Уједињени Арапски Емирати и Египат са којима су практично окончани преговори.

"Посебно желим да истакнем да је Србија прошлог октобра потписала Споразум о слободној трговини са Кином. Споразумом је договорено међусобно укидање или смањење царина на увоз, што подразумева да ће ступањем на снагу споразума присутним грчким компанијама и потенцијалним грчким инвеститорима у Србији дати велике могућности за извоз робе без царине на огромно кинеско тржиште", указао је министар Момировић.

Нагласио је да је поред ове значајне компаративне предности у виду бесцаринског или преференцијалног приступа највећим светским тржиштима, када је реч о пословању у Србији важно напоменути и да тржиште рада у Србији нуди квалификовану радну снагу по конкурентним тржишним условима, посебно у поредјењу са земљама Европске уније.

"Србија је 2023. године привукла више од 4,5 милијарди евра страних директних инвестиција. Раст БДП-а износио је око 2,5 одсто, што Србију сврстава међу најбрже растуће економије у Европи", истакао је министар Момировић.

Министар Момировић додао је да је као министар задужен за сектор спољне трговине, посебно поносан на резултате које је Србија остварила у спољно трговинској размени роба и услуга у 2023. која је достигла приближно 86 милијарди евра, што представља раст од 300 одсто у односу на период од пре 11 година.

Министар Момировић је изразио задовољство чињеницом да је на данашњем састанку присутан велики број компанија и што ће оне имати прилику да кроз директне контакте, закључе нове послове и договоре нове инвестиције.

 

 

Извор: Танјуг