Вести

Момировић: Рударска индустрија од суштинског значаја за економију Србије

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, поводом прославе Дана рудара, обишао је рудник и флотацију у склопу предузећа "Рудник", који се налази у истоименом месту у општини Горњи Милановац, где је присуствовао и састанку са руководством "Рудника".

Министар Момировић нагласио је да је рударска индустрија од суштинског значаја за економију Србије и истакао да је у области геолошког истраживања инвестирано више од 700 милиона евра.

Министар Момировић рекао је да Србија има потенцијала за развој овог сектора, пре свега када је реч о производњама где се користе компоненте које се употребљавају за електроиндустрију, аутомобилску, али и друге индустрије.

"Успели смо да у претходном периоду индустриализујемо земљу, а огроман допринос томе дали су и наши рудари, цела рударска индустрија. У области геолошког истраживања инвестирано је преко 700 милиона евра уз остварени раст сектора рударства у 2022. години у односу на претходну годину од 22,6 одсто", казао је министар Момировић.

Министар Момировић нагласио је да се не смеју заборавити сви они рудари који су изгубили своје животе или су озбиљно повређени при извршавању својих дужности.

"Њихова жртва нас подсећа да је важно стално побољшање сигурносних стандарда и безбедности на раду. Морамо да инсистирамо на доследној примери мера које гарантују бољу заштиту на раду и безбедност рудара, као и на уважавању социјалног и економског статуса како рудара, тако и њихових породица", рекао је министар Момировић.

Министар Момировић нагласио је да ресорно министарство има одличну сарадњу са сектором рударства како би се за рударе обезбедили пристојни услови рада, достојанствене плате, али и квалитетна здравствена заштита како би преданост радника у рудницима била награђена на најбољи могући начин "како то они и заслужују".

"Данас када славимо овај велики дан, Дан рудара осећам огромну част што сам овде са вама. Данас славимо изузетну храброст, преданост и допринос свих рудара Србије нашем економском развоју. Бити рудар значи бити храбар човек, спреман на одрицање, бити чврст човек. Посао рудара је изузетно тежак, врло вероватно и најтежи посао. Ови људи чији дан данас славимо, не само да су носиоци економским активности наше земље, већ су симболи упорности и заједништва. Тешким радом који обављају свакодневно пролазећи кроз изазове и ризике они нас подсећају на важност борбе за своје циљеве без обзира на препреке које се могу наћи на путу", рекао је министар Момировић. 

 

 

Извор: Танјуг