Вести

Момировић: Споразум са Египтом шанса за пољопривреднике

Министар унутрашње и спољне трговине Републике Србије Томислав Момировић изјавио је данас да Споразум о слободној трговини између Србије и Египта представља велику шансу за наше пољопривреднике, с обзиром на то да им се на овај начин отвара тржиште које броји више од 106 милиона становника.

Либерализација за пољопривредне производе почеће одмах по ступању Споразум на снагу, а Момировић је рекао за Танјуг да ће споразум важити од дана ратификације како у нашем, тако и у египатском парламенту.

"За пољопривредне производе он одмах постаје ефективан. Одмах се или скидају комплетно царинске стопе или се оне умањују. Споразумом је покривено 87 одсто пољопривредних производа, од тога 50 одсто се одмах скида са царинске листе", објаснио је министар Момировић.

Подсетио је да српски пољопривредници годишње извезу јабуке у вредности нешто мањој од 100 милиона евра.

"Добили смо шансу, добили смо тржиште и ја сам уверен да ће наши људи то озбиљно схватити. Ово није поклон, ово је прилика", нагласио је министар Момировић.

Како је навео, споразум ће у наредним годинама обезбедити радна места за неколико хиљада ново запослених, али и веће цене за домаће пољопривреднике, посебно узгајиваче воћа.

На питање колики је потенцијал египатског тржишта, министар Момировић истиче да Србија има производе који њима недостају, али и да наша земља жели јевтиније да увози цитрусе, ананас, манго и остало јужно воће.

"С овим споразумом ми правимо један велики искорак у односу на све земље у окружењу и нема никакве сумње да ће трговина с Египтом већ следеће године порасти за педесетак милиона евра, да ћемо за неколико година имати трговинску размену од око 300 милиона евра. Прошле године она је била на нивоу 80 милиона, али је била нестабилна", рекао је министар Момировић.

Министар Момировић додаје да је ово прилика и за фармацеутску и за грађевинску индустрију, а пре свега за произвођаче у области керамике.

"Отворили смо једно заиста велико тржиште, највеће тржиште у арапском свету. Трећу најразвијенију економију у Африци или другу, сад зависи како гледате, Нигерија и Египат су ту негде. Јужна Африка је мало одскочила, тако да градимо економску мрежу која ће бити врло подстицајна за наше компаније", рекао је министар Момировић.

На питање да ли ће овај споразум отворити Србији пут ка сарадњи са другим афричким земљама, министар Момировић је рекао да нема сумње да Египат има јак политички и економски утицај на Либију, Судан и целу арапску зону.

"Кроз Египат ви освајате сва та тржишта. Египат има статус сличан какав има Србија на Балкану. Морамо да улажемо у пријатељства која имамо на афричком континенту, као и на азијском, да градимо споразуме, да отварамо врата за нашу привреду. Овде причамо о десетинама хиљада радних места", рекао је министар Момировић.

Министар Момировић истиче да би волео да споразум прате инвестиције наших компанија на египатско тржиште, јер како је рекао, доста смо били земља која само дочекује инвестиције.

"Желимо и да наше компаније инвестирају у друге земље, да довозе овде профит и да тај профит реинвестирају у нашој земљи", поручио је министар Момировић.

Министар Момировић наводи да пољопривредници морају своје засаде да формирају на начин који је у складу са најновијим трендовима, као и да се оријентишу на актуелне сорте.

"Не можемо да радимо на исти начин као пре десет, двадесет или тридесет година. Ако очекујемо да имамо велике приходе, морамо да се прилагођавамо", истакао је министар Момировић.

Министар Момировић је позвао привреднике да се сконцентришу на нова тржишта, а посебно пољопривреднике који се баве сточарством.

Говорећи о културолошким разликама између Србије и Египта, министар Момировић подсећа да су Београд и Каиро вековима били део Османског царства, те да те разлике нису толико уочљиве.

"Слични су нам укуси. Наравно, за многе ствари, пре свега када причамо о кондиторским производима, у које спадају наполитанке и чоколаде, ви морате много да инвестирате како би се људи навикли на укусе. Такође и када је реч о ајвару", рекао је министар Момировић.

Додаје да поред Србије, једино Турска, има билатерални споразум са Египтом, као и да ће тај споразум омогућити грађанима Србије да по нижој цени купују производе који нису карактеристични за домаће тржиште.

Када је реч о стратегији уласка домаћих компанија на египатско тржиште, министар Момировић наводи да ће Србија на почетку нудити ниску цену уз бољи квалитет.

"Полако ћемо да подижемо цену. Циљ нам је да се одмах што више људи ангажује и да се што више производа понуди. Морате да превазиђете изазове, наравно да је лакше бити већ позициониран него освојити тржиште", рекао је министар Момировић.

Министар Момировић додаје да ће добри односи две земље олакшати сарадњу.

"Мени је криво што људи нису могли да виде како изгледају српске заставе када се вијоре Каиром и како изгледа председничка поворка када иде главним градом Египта. Мислим да би били јако поносни, ја сам био јако поносан. То није само лични однос, него је то однос према целој држави. Ауторитет председника је велики", закључио је министар Момировић.

 

 

Извор: Танјуг