Вести

Момировић: Споразум са Египтом шанса за српску пољопривреду

Министар трговине Томислав Момировћ изјавио је да ће након ратификовања Споразума о слободној трговини са Египтом, бити укинуте царине за готово целу српску пољопривреду, саопштено је из ресорног министарства.

Министар Момировић је рекао да ће, након две године преговора, Споразум о слободној трговини између Србије и Египта обухватити више од 16.000 производа који ће се извозити и увозити у Србији и Египат.

"Чим Споразум о слободној трговини буде ратификован биће укинуте царине од 40 одсто на свежу јабуку, као и царине од 30 одсто на суву шљиву и 20 одсто на смрзнуто бобичасто воће. Царине на производе наше прехрамбене индустрије које се сада крећу у распону од 20 до 60 одсто полако ће кренути да се смањују, док ће бити укинуте и царине на минералну воду и безалкохолно пиво које су сада између 20 и 30 одсто", навео је министар Момировић.

Како је рекао, ово је једна велика шанса за пољопривреднике и домаћине из Србије, али и огромна шанса за српску индустрију керамике, фармацеутску индустрију и многе друге индустрије.

"Овако широке концесије и овако добру позицију за наше производе не бисмо добили да немамо чврсто лидерство, велики политички ауторитет и стабилну суверену политику коју предводи председник Александар Вучић. Поносан сам на све ово што смо постигли заједно са нашим пријатељима у Арапској Републици Египат", рекао је министар Момировић.

 

 

 

Извор: Танјуг