Вести

Момировић: Србија ће увек стајати уз Републику Српску

Политика председника Србије Александра Вучића је таква да ће Србија увек стајати уз Републику Српску поштујући Дејтонски споразум и уважавајући суверенитет Босне и Херцеговине, изјавио је министар унутрашње и спољне трговине Владе Републике Србије Томислав Момировић након састанка са министром трговине и туризма Републике Српске Денисом Шулићем.

"Изазови пред нашим народом данас су велики, као што је често био случај кроз историју. Кроз цео 20. век смо се борили за опстанак и за политичку независност и како смо успели тада, успећемо и под актуелним руководством да сачувамо мир, обезбедимо економски напредак и сачувамо све оно што су генерације пре нас постигле", рекао је министар Момировић.

Истакао је да руководства Србије и Републике Српске морају да нађу простор за даљи економски раст и развој, уз додатно продубљивање трговинске сарадње.

"Важно је да наставимо да радимо на решавању практичних проблема са којима се суочавају компаније са обе стране Дрине. Морамо да наставимо додатну подршку великим инвестицијама у инфраструктурне пројекте", нагласио је министар Момировић.

Додао је да је на састанку било речи и о ЦЕФТА споразуму, као и о "Отвореном Балкану" јер је према његовим речима фундаментални интерес Србије јаче економско повезивање на целом Балкану, а оно доноси добро свим народима у Југоисточној Европи.

Навео је да се на састанку разговарало и о будућем "EXPO 2027" у Београду који представља и огромну шансу за представљање привредних потенцијала Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине. 

"Чињеница да је Београд домаћин најзначајније светске изложбе најбоље говори о озбиљности и одговорности политике руководства Србије на међународном плану. "EXPO 2027" је престижна међународна манифестација која представља велику шансу како за компаније из Србије, тако и за компаније из Босне и Херцеговине", закључио је министар Момировић.

Министар Момировић ће током дана отворити Међународни сајам привреде у Бањалуци и обићи штанд на коме су представници компанија из Србије.

 

 

Извор: Танјуг