Вести

Момировић: Србија се налази на озбиљној прекретници

Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић изјавио да се Србија у овом тренутку налази на озбиљној прекретници и да сви који су се укључили у политички, друштвени и економски живот ове земље, имају и одређене обавезе.

"У овом тренутку свако од нас треба да размисли да ли је на страни Србије или осведочених српских непријатеља", рекао је министар Момировић гостујући на ТВ Прва.

Министар Момировић је додао да је њему лично доста свега, наглашавајући да је ипак имао храбрости да у овом тренутку када су уређене велике ствари за земљу, буде део тима председника Србије Александра Вучића.

"Ниједан потез који је председник Вучић спровео није био у старту популаран. Сетимо се фискалне консолидације, Београда на води... Ми морамо тако да се понашамо и у будућности. Да преузимамо одговорност, храбро идемо напред, решавамо ствари и да мислимо о нашим грађанима, а не о нама, јер нисмо ми због нас овде", нагласио је министар Момировић.

Министар Момировић је рекао да држава мора да полаже одговорност наглашавајући да је потписаним Споразумом о слободној трговини са Кином, Србија отворила врата највећег тржишта на свету.

Ту је како је додао и ЕXPO 2027, који је велика ствар за Београд и земљу, иако неки то покушавају да оспоре.

"У наредне три године ми морамо да направимо један нови искорак. Да подигнемо бруто друштвени производ на 100 милијарди евра, да изградимо велики број нових путева, али и да доведемо нове фабрике, као и да просечна плата буде 1.400 евра, а просечна пензија већа од 600 евра", рекао је министар Момировић.

Министар Момировић је најавио да следеће седмице иде у Абу Даби и да ће тамо имати састанак са министрима трговине Кореје, Уједињених Арапских Емирата и Египта. Додао је и да ће у априлу у Београд доћи и министар трговине Кине, који ће како је рекао у Европи тада поред Београда посетити само још и Париз и Рим.

Како је рекао министар Момировић, Србија је практично завршила и споразум о слободној трговини са Уједињеним Арапским Емиратима, а са Египтом интензивно о томе преговара.

"Србија ће као једина земљу у Европи имати ту привилегију да извози производе без царина и ми то морамо да искористимо. Зато то радимо, јер морамо да избегнемо ову рецесију која се појављује у Европи. Ми то можемо и имамо ту снагу", рекао је министар Момировић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва