Вести

Момировић: Жене имају важну улогу у економији сваке земље

Сектор предузетништва Привредне коморе Србије је поводом обележавања Међународног дана предузетница, организовао међународну конференцију "Жене предузетнице - снага економије", на којој је министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић поручио да жене имају подједнако важну улогу у економији сваке земље као и мушкарци.

"Драго ми је да смо у претходном периоду успели да учинимо системски доста тога, да додатно унапредимо статус жена, пре свега жена предузетница. Велика је ствар кад се неко определи да уђе у предузетништво, да запошљава, инвестира, ствара неку додатну вредност. Оно што ми дугујемо нашим женама јесте системска подршка државе и у том смеру ћемо наставити и наредних година", рекао је министар Момировић.

Министар Момировић је захвалио Привредној комори Србије и директорки Сектора предузетништва Привредне коморе Србије Бранислави Симанић на организацији ове конференције и оценио да су у Србији данас на челу многих великих компанија моћне жене, да су жене водећи економисти сматра да је урађено пуно на плану помагања женског предузетништва, али сматра да може још да се уради.

"Потрудићу се и лично, а и цела влада, да у наредном периоду додатни напор учинимо, како бисмо омогућили женама које себе виде у економији и бизнису да још лакше улазе у то и драго ми је да на том путу имамо подршку Привредне коморе Србије", рекао је министар Момировић.

Министар Момировић је истакао да је у традиционалним друштвима, каква је Србија, женама још теже да покрену послове, да се изборе у компанијама, да изграде своју личну и професионалну каријеру и поручио предузетницама да су оне елита српског друштва.

"Имајте у виду колико су ваш рад и резултати значајни вашој земљи и уверен сам да ћу и наредних година имати привилегију да пратим велике успехе ваших компанија, вашег рада", рекао је министар Момировић и захвалио предузетницама што раде "велику ствар" за економију Србије.

Директорка Сектора предузетништва Привредне коморе Србије Бранислава Симанић, истакла је да је битно што жене предузетнице имају системску подршку државе и што је креиран цео пакет финансијских и нефинансијских мера мера подршке.

"Нефинансијска подршка често уме да буде много значајнија од саме финансијске подршке, а она се односи на све услуге које Привредна комора Србије спроводи како би подржала пословање наших предузетница. Под тим подразумевам да ми орагнизјемо за њих "б2б" састанке, помажемо да изађу на страна тржишта, на сајмове, подстичемо их да буду иновативне, да дигитализују своје пословне процесе", рекла је Симанићева.

Симанић је подсетила да је данас у Србији трећина предузећа у власништву жена и то сматра добрим податком, јер је у складу са Европском унијом.

"То говори да смо заједно урадили добар посао, али свакако много посла стоји пред нама. Наш циљ је да у наредном периоду не говоримо о мушком и женском предузетништву, већ да створимо једнако услове и да говоримо само о предузетништву", навела је Симанићева.

Захвалила је Влади Србије на подршци и подсетила је да су ове године реализовани програми у оквиру којих су жене предузетнице имале могућност да остваре 40 одсто бесповратних средстава, односно 50 одсто бесповртних срестава уколико послују у девастираним подручијима.

"Оваква бесповратна средства никад нису била већа и то само говори колико је женско предузетништво препознато као снажан ресурс новог запошљавања и колико наше предузетнице имају подршку, како Владе тако и Привредне коморе Србије", рекла је Симанићева и захвалила министру Момировићу на подршци предузетницама.

Државни секретар у Министарству привреде Милан Чукић подсетио је да су његово министарство и Влада Србије предвидели посебне пројекте за жене.

"Ове године, 600 милиона динара држава је определила за програм подршке женском предузетништву, буџет је усвојен и тај програм ће почетком следеће године бити покренут", рекао је Чукић и поручио предузетницама да увек могу да рачунају на Министарство привреде.

Чукић је исказао своју увереност у то да Бранислава Симанић и њен тим у Привредној комори Србије могу да омогуће предузетницама да пласирају услуге и производе на тржишта широм Европе и света.

Помоћник министра туризма и омладине Ивана Антонијевић навела је да истраживања показују да у последње време све већи број младих људи изражава спремност да преузме ризик и да се отисну у предузетничке воде.

"Министарство туризма и омладине сваке године подржава програме који су усмерени на развој предузетништва и запошљавања младих људи", поручила је Антонијевић.

Замолила је предузетнице да у свом раду обрате пажњу и на младе жене и да оно што стекну кроз свој рад пренесу и другим младим женама.

"Да идеја и иницијатива предузетништва не буде нешто што ћете градити само као своје бизнисе, већ да буде враћено у заједницу, да младе жене такође имају прилику да уче од вас. Јер то што ви радите важно је свакако због еконимије, али како је жена стуб развоја друштва, ви сте такође стуб развоја заједница у којима радите", навела је Антонијевићева и поручила да ће Министарство туризма и омладине наставити да подржава програме у којима постоји могућност да се младе жене подрже.

Министар Момировић и Симанићева су у оквиру конференције обишли штандове у Привредне коморе Србије са изложеним производима жена предузетница.

У оквиру конференције су одржани и панели на којима се дискутовало о актуелним темама женског предузетништва у Србији, региону и свету.

 

 

Извор: Танјуг