Вести

Најбогатији људи у земљи су чланови ДС-а

Контуре нове владе се назиру. Зна ли се која су персонална решења напредњака?
- Кадровска решења ће се знати на седници Главног одбора СНС, која ће бити одржана ове седмице. Имамо доста стручних и искусних људи, али много важније је да они нису сами, да имају добар тим. Важно је и да се што пре крене с радом.

Да ли ћете ви бити министарка енергетике?
- Не могу још да одговорим на то питање. Оно што са сигурношћу могу да кажем то је да ће ресоре предводити стручни и искусни људи, баш као што сам често говорила „струка - струци“. Проблеми који постоје у енергетском и рударском сектору су тешки, а пред новом владом је да обезбеди довољне количине енергије и енергената по одрживим ценама, да се избори с огромном корупцијом и криминалом, због којих је је само енергетски и рударски сектор изгубио на десетине милијарди евра, као и да све учини да се кроз нова инвестирања отворе и нова радна места.

Медији спекулишу и да СНС нема добре кадрове и да их зато тражите по другим странкама, па чак и у ДС?
- Медији су посебна рана овог друштва, о чему је и храбра Верица Бараћ писала у Извештају о стању у медијима. Говорило се и да СНС нема програм, па се испоставило да је најбољи. Чињеница је да нема те политичке странке која може да окупи баш све стручне људе, али зато постоје отворене странке, као СНС, које увек позивају све који знају и желе да раде за своју земљу да се придруже.

Да ли је тачно да сте министарска места нудили Милици Делевић, Горану Јешићу, Вуку Јеремићу и Расиму Љајићу?
- Они који су добро радили свој посао у државној или локалној управи треба да наставе да раде, то јест да им се понуди та могућност.

Нису ваљда кадрови ДС ти експерти о којима ваша странка говори као о решењима за владу?
- Интерес Србије битнији је од свих комбинација и странчарења. То је СНС много пута до сада показала. Много је људи за ових 12 година склоњено само зато јер су били стручни и искусни. Ја их позивам да се врате и помогну својој земљи.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић каже да у влади треба да седи трећина жена?
- Потпуно се слажем да је веће учешће жена потребно. Оно што је, ипак, за мене најважније јесте да они којима буде поверен мандат да воде одређене ресоре знају да раде тај посао, без обзира ког су пола.

Да ли сте Динкићу опростили све оно за шта сте га кривили током изборне кампање?
- Споразумом о заједничким политичким циљевима, који смо потписали, сви смо се обавезали на поштовање одређених принципа и верујем да ће тако и бити. До краја године наша земља треба да обезбеди преко пола милијарде евра за плаћање камата по кредитима, а да не говоримо о јавном дугу који је давно прешао законом дозвољену границу, или броју незапослених којих је више од милион.

Шта ће вам бити први корак уколико постанете министарка енергетике?
- Поред сагледавања тренутног стања, јер мислим да још не знамо праву слику провалије у којој се налазимо, следи укидање неких агенција, ефикасна државна управа, а ићи ћемо и на отварање нових рудних поља, подизање енергетске ефикасности, модернизацију топлана и њихово враћање у енергетски биланс земље. Посебан акценат ће бити на јавним предузећима, у смислу промене управљања у њима, а не њихове приватизације.

Да ли сте спремни за полагање заклетве? Знате ли речи химне Србије?
- Да. А и знам речи химне.

Плаћање заосталих дуговања ЕПС-у
* Како ћете натерати грађане и фирме да плате ЕПС-у заостала дуговања? Да ли нас очекује поскупљење струје?
- Дугови су огромни, али подсећам они нису настали одједном, већ је неко дозволио да се нагомилавају, што је великим делом одговорност оних који су управљали и руководили ЕПС-ом или Србијагасом. Невероватно је да се струја или гас искључи грађанима који дугују 10.000 динара, а да се у исто време не учини ништа против оних који дугују више од 500.000 или против предузећа која дугују милионе. Бојим се да су неки прекорачили своја овлашћења ради личне користи и зато ће бити санкционисани. Струја јесте роба, али врло специфична, па ће у том смислу и начини решавања бити специфични. Најугроженији коначно морају имати социјалне карте, а за све остале ће се наћи најбоље могуће решење.