Вести

Најбољи избори на свим нивоима

- Зар је напредњацима толико страна могућност кохабитације с председником Тадићем?
- Спреман сам на кохабитацију с Борисом Тадићем као председником Републике ако буде спреман да поштује Устав Србије. Али, ако мисли да ће председник будуће владе, кога одреди Народна скупштина у којој Српска напредна странка има већину, бити човек попут актуелног премијера Мирка Цветковића, који се ништа не пита, онда се грдно вара. Напредњаци сигурно неће Тадићу дозволити вануставно понашање.

- Кажете да владајућа већина полагано губи већину?
- Та коалиција је на издисају, али се бојим да ће нас мучити још шест-седам месеци. Тачно је да односи у владајућој коалицији међу партнерима пуцају по свим шавовима зато што су сви кренули у изборну кампању. До сада су захтеви коалиционих партнера испуњавани и плаћани народним новцем и из јавних предузећа. Сада, кад су на ред дошли захтеви из изборних кампања, показује се какав је ко и колико вреди.

- Хоће ли напредњаци помоћи владајућој коалицији да усвоји законе из европске агенде?
- Од фебруара смо сви у служби тога да Србија добије статус кандидата за чланство у ЕУ. Све смо учинили да се не би рекло да ми заустављамо Србију на њеном европском путу. А онај ко жели да обезбеди формалне услове, тај нека обезбеди и доношење закона. Не мислите ваљда да ће СНС неколико месеци пред изборе обезбеђивати кворум и гласове владајућој коалицији, како би неки закон био донет под паролом да је веома битан због чланства у ЕУ?!

- Ипак, ваш коалициони партнер Нова Србија понудила је да омогући кворум и подршку за изгласавање закона о рехабилитацији?
- До избора свака странка, од оних које желе да помогну СНС да победи на изборима, значи и Нова Србија, има потпуно право да ради шта хоће и има потпуну аутономију да води политику. Оног часа када сачинимо заједнички изборни програм и заједничку изборну листу, тада неће бити више искакања. Понашаћемо се сви на исти начин.

- Најавили сте одлазак на Косово?
- Делегација СНС, чланови Председништва и народни посланици, биће у петак, 16. септембра на Косову и Метохији. Очекујемо да тамо буду и председник Републике и чланови Владе Србије, па када Кфор буде рушио барикаде и газио људе - нека гази и министре. Не може администрација у Београду да има своју политику и док јој та политика одговора, одговара јој и народ, а када народ схвати да политика на ваља, испада да ни народ не ваља.

- Непрекидно позивате председника Србије да, како кажете, подели то бреме са вама?
- Тачно, позивамо га да подели бреме, али он се боји, највише тога што се испоставља да без нас Србија више не може да живи. Боји се да то може да му угрози неке позиције и, чини ми се, ради јако лоше. То што за себе ради лоше, баш ме брига, али у овом часу је у питању Србија, коју сви треба да бранимо. Председник Србије треба да саопшти шта је одлучио по питању КиМ, па да СНС види да ли може да подржи ту политику.

- Наредне недеље путујете у Москву на конгрес Јединствене Русије?
- У Москву путујемо Милан Бачевић, председник Извршног одбора СНС, и ја. Полазимо 23. септембра, а враћамо се два дана касније. Позвани смо на конгрес Јединствене Русије као политичка странка која има званични споразум о сарадњи с њима. То је веома важан конгрес на коме се утврђује изборна платформа Јединствене Русије, кандидати за државну Думу, а то ће, по свему судећи, бити и јединствена прилика да гледамо како Јединствена Русија бира кандидата за председника Руске Федерације.

- Хоћете ли у Русију с Војиславом Коштуницом, који је такође позван на конгрес?
- И на претходни конгрес у Санкт Петербургу нисмо путовали заједно, па нећемо ни сада. Не видим ни зашто бисмо ишли заједно, али то ће свакако бити добра прилика да мало више времена разговарамо о свему што се над Србијом наднело и шта би у Србији требало мењати.

- Да ли ће бити разговора и о односима СНС и ДСС?
- О неким међусобним односима не би требало да буде речи, јер осим неких ситних иступања, мислим да обе странке поштују договор да не коментаришу потезе друге странке. Таквим понашањем онемогућавамо онима који су на власти да међу садашњим опозиционим странкама нађу партнера за превару Србије.

- О чему сте ових дана разговарали с руским амбасадором Александром Конузином?
- Разговарали смо о сарадњи двеју партија, јер је то ниво који имамо у односима с Руском Федерацијом. Разговарали смо и о општој политичкој ситуацији, о косовској кризи, европском путу Србије, могућности унапређења сарадње и о томе шта се дешава и шта би свако од нас могао да учини да побољша ситуацију. Ситуација на Косову јесте деликатна и можда се приближава тај праг који Србија не може да пређе. О томе би требало да размишљају и у ЕУ. И они би требало да кажу да ли су заиста спремни да са Србијом разговарају на начин на који су разговарали са другим државама и на начин на који су са Србијом разговарали до пре неколико дана.

- Слажете ли се са Ивицом Дачићем да би Русија требало да се придружи међународним војним снагама на КиМ?
- Дачић је у најгорем могућем тренутку ушао у предизборну кампању, градећи физиономију своје странке која неће бити доказана у коалицији са ДС. И заиста ми је тешко што гледам потпредседника владе и министра унутрашњих послова како се у најтежим тренуцима Србије бави страначком политиком. Ивица Дачић би требало да размисли шта је радио протекле четири године и чиме се он то квалификовао као јуноша и прпоша, каквим се сада представља у тој својој кампањи. Он о Косову и Метохији и чланству у ЕУ не би смео да говори другачије него што ради као потпредседник Владе Србије.