Вести

Најважнији државни интерес је промена власти

Истовремено, Српска напредна странка сматра да најодговорнији за злоупотребе у приватизацији седе управо у Влади Србије и да такође нема начина да они који су најодговорнији за све оно што се у процесу приватизације у Србији дешавало од 2000. године наовамо буду они који ће преиспитати одговорност за то.

Ми сматрамо да управо они треба да сносе одговорност за све оно што се дешавало на овом плану, па и за те саме злоупотребе,  а да ће до тога доћи тек са променом власти у Србији.

Дакле, потребна је ревизија свега онога што се лоше дешавало у процесу приватизације, али садашња Влада нема ни у најмањој могућој мери капацитет да то преиспита, између осталог и због чињенице да на њеном челу седи човек који је у најспорнијем периоду био на челу Агенције за приватизацију.

СНС упозорава да Влада Србије није ни делимично испунила обећање о смањењу броја нефункционалних, застарелих и спорних прописа који коче и гуше развој приватне иницијативе у Србији и представљају озбиљну кочницу укупном привредном развоју наше земље. Помпезно најављивана гиљотина прописа у којој је требало да буде укинуто нешто више од једне трећине од седам хиљада прописа који су у Србији у овом тренутку вишак се заглавила и Влада својим нечињењем поспешава постојање једног амбијента у коме су привредници преоптерећени што у условима кризе која погађа наше друштво само доприноси незапосленост и лошем животном стандарду и свим осталим негативним ефектима који се очитавају у животима свих грађана.

Сматрамо да је једино решење за нагомилане проблеме у Србији  да дође до демократског изјашњавања грађана на изборима и ти избори морају да буду одржани у фер и демократској атмосфери под условима примереним једном савременом друштву и, да кажем, без тога не можемо очекивати да грађани Србије могу да се изјасне на адекватан начин.

Ја вам се најлепше захваљујем, уколико имате питања ја сам спреман да одговорим.

Новинар: Рекли сте, није битно у колико колона ће изаћи власт,  колико колона ће изаћи опозиције да ли сте ви и даље спремни да прихватите ДСС у некој варијанти?
Марко Ђурић: Председник наше странке је у претходном периду давао врло децидне коментаре у вези са тим и СНС остаје у потпуности посвећена договорима који има са својим коалиционим партнерима, дакле ту се ништа није променило.

Новинар: Шта кажете какав је сада ваш однос са ДСС-ом, који су ти ставови које је изнео ваш председник?
Марко Ђурић: Ми ћемо у наредном периду, посебно након летње паузе, наставити консултације са ДСС-ом о свим важним политичким питањима у Србији, а када је у питању излазак на изборе ситуација је непромењена, дакле СНС има своје коалиционе партнере и изјаве председника СНС са овим су у претходном периду биле прилично децидне. Хвала.

Новинар: Изјаве Чеде Јовановића које су везане за руског амбасадора, чини ми се нису наишли на  реаговање СНС-а?
Марко Ђурић: СНС сматра је веома важно да показујемо поштовање према свим дипломатско конзуларним представницима који су присутни у Србији, а изјаве Чедомира Јовановића, не само ова последња изјава, дакле она је само последња у низу његових увредљивих изјава које се, слободно можемо рећи, граниче са говором мржње и оне ни у ком случају не доприносе ни интересима руско српских односа ни интересима односа Србије са другим државама уопште. Просто, Чедомир Јовановић је показао да води једну конфликтну политику која је у својој суштини потпуно супротно од онога за шта се врло често декларативно залаже.

Да ли имате још неко питање? Ако не, најлепше хвала што сте били на нашој конференцији.