Вести

Наставак разговора о коалицијама у Земуну и Вождовцу

 

Ми смо спремни, у сваком тренутку, да тим економских стручњака Српске напредне странке разговара са представницима Владе Србије, да им понуди наша решења која увек могу да искористе, зато што је за нас важно да у Србији буде боље, а не како ће бити којој политичкој странци.

 

Ми ћемо данас поделити писмо које је Томислав Николић,  председник наше странке још 15. 6. упутио у Српску радикалну странку, пошто су неки рекли да је то некоректно, а ви ћете сви добити писмо, видећете да је писмо на најкоректнији могући начин написано, ја ћу вам га у најкраћем прочитати. Дакле:

„Господине потпредседниче, председништво Српске напредне странке вам честита на освојеним мандатима у Скупштини општине Земун. Убеђени смо да смо сви заједно нанели озбиљан политички ударац странкама које чине власт на нивоу Републике Србије. Сматрам да би формирање коалиције СНС, СРС и ДСС представљало најбоље решење за грађане Земуна. Председништво српских напредњака сматра да бисмо на тај начин могли да остваримо значајне програмске приоритете поменутих странака, посебно у борби против корупције и криминала, као и значајне резултате у побољшању инфраструктуре на територији земунске општине. Позивамо вас на разговор о формирању коалиционе власти у општини Земун, убеђени да је то у интересу грађана и да заједнички можемо да решимо проблеме.

 

Дакле то је садржина писма, ви ћете га добити. То је Томислав Николић упутио господину Драгану Тодорвићу. Дакле, ми нисмо добили никакав писани одговор, али одмах ћу вам рећи, нећемо очајавати ако они не буду желели да одговарају даље. Сасвим је сигурно да ћемо ми преузимати следеће мере, и мислим да бисмо могли да отворимо разговоре, после разговора које очекујемо да почну почетком следеће недеље, између нас и коалиције ДСС и НС, да бисмо одмах после тога могли да раговарамо  и са коалицијом СПС, ПУПС, Јединствена Србија. Нисам вам рекао никакву новост, претпостављамо, али то ће бити редослед корака. Дакле не мислимо да чекамо 300 година, иако веома стрпљиво и трпељиво слушамо о свему и свачему и даље смо спремни да сачекамо и саслушамо одговор оних  којима смо писмо упутили.

 

Изволите ако имате неко питање:

 

 

Новинар: До кад ће се знати рок са ким ћете у коалицију на Вождовцу и у Земуну и да ли ћете тад моћи одмах да нам кажете о којим се партнерима ради?

 

Александар Вучић: Па ја мислим да ћемо следеће недеље знати све, дакле ја мислим, немојте да ме држите за ту реч. Не могу да вам гарантујем, али сам скоро уверен да ћемо до краја следеће недеље имати завршену причу.  Мислим да ће до краја следеће недеље све бити познато, ми не говоримо о бројним техничким детаљима, али би било  веома неодговорно од било ког политичког субјекта да се управа у Земуну и Вождовцу не формира. Није то питање само политичких странака, политички рејтинзи се знају, отприлике плус- минус 1%. Али је важно за грађане, важно за људе да не буду без управе која би водила рачуна о њима годину дана, или више од године. Ја мислим да сваки нормалан човек то итекако добро разуме. Ако има неких који мисле да то није тако, а видим да их има на политичкој сцени, морам да вам кажем да они раде врло лоше за себе. Чујем да је јуче у Косјерићу било свашта, једни су 5.000 динара плаћали глас, други су плаћали 20евра, трећи су плаћали не знам шта све, пошто је требало да се одигра утакмица да ЛДП уђе, а СПС изађе. Боже сачувај шта се све радило. Али опет је немогуће да неки не добију баш ниједан глас. А неки нису добили ниједан глас, а до јуче су биле велике политичке странке на нивоу Србије, али и то говори о реакцији људи на то како политички реагују и на одређене понуде и како се понашају на политичкој сцени Србије. Ми очекујемо у наредном периоду, то је веома важна ствар коју сам желео да вам кажем, очекујемо жестоку кампању коју ће против Српске напредне странке водити представници власти, нарочито Г17+ и ДС. Ви знате да вам ми не говоримо о глупостима, већ говоримо нешто што су чињенице. Притиснути одличним резултатима Српске напредне странке, ваљда су се сад чудом зачудили, како се то догодило као да су радили најбоље на свету, па је неко трећи крив. Ми очекујемо ту кампању, очекујемо  жестоке ударе, али на те ударе ћемо врло жестоко и узвратити.

 

 

 

 

Новинар: Најавили сте да ћете наредне недеље разговарати о таквој коалицији коју предводи СПС?

 

Александар Вучић: Ми прво чекамо одговор ове господе, у понедељак ћемо почети разговор са коалицијом ДСС-НС. Дакле мислим да је Томислав Николић договорио са господином Коштуницом ту врсту разговора, а ако овде одговор буде негативан, или ако као и до сада не буде одговора, или одговор буде као и до сада, ми желимо да се бавимо неким другим пословима, не политиком, не влашћу, не управљањем, не бригом о грађанима, ми немамо проблем са тим, доћи ће неки други људи, онда ћемо да разговорамо и са коалицијом СПС, ПУПС, Јединствена Србија.

 

 

Новинар: Да ли би вам сметало да само део те коалиције прихвати да са вама у Земуну конкректно формира власт, пре свега мислим на ПУПС и Јединсвену Србију?

 

Александар Вучић: Не бих шпекулисао са тим, ми ћемо разговарати са јединственом коалицијом, СПС, ПУПС и Јединствена Србија. Мислим да је то најлогичније и да је то фер. Ми нисмо људи који мислимо да испод жита било где ућаримо  нешто. Све што радимо, радимо отворени и вама ћемо да саопштимо и свима другима. Нема смисла да смо ми рецимо у коалицији и да нас подржава Партија ветерана Србије, е сад ви зовете једног коме бисмо дали неку функцију, не Партију ветерана Србије, на пример зовете њега да преговара са целом СНС. Мислим то није случај овог пута, али не кажем да можда неће бити следећег пута. Просто ок је да се разговара са свима.

 

 

Новинар: Пре неки дан сам чуо у Скупштини да рецимо у ПУПС-у и ЈС немају ништа против да са вама формирају власт у Земуну, док СПС ту нема формиран став.

 

Александар Вучић: Хвала људима из ЈС и ПУПС, ја очекујем да такав став буде и у СПС-у. Очекујем пре свега не због нас, није ту питање људи да ли неко воли мене или не, неће мене Дачић да воли сигурно, а сигуран сам да није одушевљен ни Томом Николићем, али морам да вам кажем да је тај однос обостран, или свестран, како год хоћете, али то нема везе са питањем грађана Земуна и Вождовца. И ту се неће ништа променити сасвим сигурно. Љубав је ипак једна трајнија категорија.

А и из непостојања исте, не можете је лако произвести.

 

Хвала вам најлепше, све најбоље вам желим!